Kommunal: "Vi är väldigt utsatta"

Kommunals medlemmar tillhör yrken där man inte kan jobba hemifrån. Ordförande Petra Dahlström Wall berättar om oron för att få in smittan på arbetsplatserna.

"Vi kan ta vilken förskolepersonal eller lokalvård, kost eller centralförråd eller vilka som helst som vi har som medlemmar, det är klart att alla är trötta för man får tänka ett steg till, ibland två steg till, hela tiden." säger Petra Dahlström Wall.

"Vi kan ta vilken förskolepersonal eller lokalvård, kost eller centralförråd eller vilka som helst som vi har som medlemmar, det är klart att alla är trötta för man får tänka ett steg till, ibland två steg till, hela tiden." säger Petra Dahlström Wall.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-11-13 18:00

– Vi är ju väldigt utsatta. Alla Kommunals yrken är väldigt utsatta eftersom vi inte kan stanna hemma och jobba. Vi kan inte isolera oss för då finns det ingen som tar hand om barnen och de äldre, det finns ingen som kan städa, eller barnen får ingen mat för det finns ingen kokerska. Eller att de på centralförrådet inte kan skotta snö och ta hand om vårt samhälle, det skulle bli kaos, säger Petra Dahlström Wall, ordförande för Kommunal i Vimmerby.

Hur medlemmarna har reagerat på de nya skärpta råden som infördes i Kalmar län i tisdags vet hon i dagsläget inte.

– Nu är det så väldigt färskt allting med de nya råden, så vi har inte fått till oss varken bu eller bä egentligen. Vi vet inte så mycket vad de känner, jag tror att alla går som i ett töcken, nu ska det igång igen, typ. 

Bland medlemmarna finns det en oro om att smitta ska komma in på arbetsplatserna.

– Det är klart att man är orolig för att på något vis på få in någon smitta. Det är den största oron som man har, det har det varit hela tiden men nu har det tagit mer fart igen, säger hon.

Hon själv arbetar på förskola och berättar om hur det är på jobbet.

– Vi är väldigt utsatta - vi träffar extremt mycket olika familjer varje dag; barnen och även deras föräldrar, även om vi inte träffar dem så nära, de lämnar oftast i hallen eller utomhus. 

Redan tidigt fick förskolepersonalen tillgång till skyddsutrustning.

– Alla förskolor ska ha skyddsutrustning, det pratade vi i Kommunal med arbetsgivaren om och arbetsgivaren tog det direkt.

Skyddsutrustning bärs inte dagligen, utan tas på vid behov.

– Vi tar på skyddsutrustning om vi får ett barn som blir sjukt under dagen, som vi måste skicka hem. Vi kan inte säga till barnet att ”du som är ett och ett halvt år får gå och sätta dig i det här rummet, eller du får vara här tills mamma och pappa kommer” det fungerar inte. De måste få ha närhet och då har vi möjlighet att ta på oss skyddsutrustningen.

Finns det något som skulle kunna göras för att minska utsattheten? 

– Nej, jag känner väl att det inte finns så mycket valmöjlighet, det är små barn vi har att göra med, vi kan liksom inte hålla avstånd på det sättet. Det vi kan göra är det här med hygien; tvätta händerna, man jobbar på den rutinen nu och tvättar händerna oftare än vad man gjorde förut, säger Dahlström Wall. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!