"Kommunala utköpen är olagliga"

Kommunala tjänstemän får inte köpas ut från sina anställningar. Det menar arbetsrättsexperten Arne Grip. Avsatte Itsam-vd:n Alberto Necovski blir den sjätte personen som Vimmerby kommun köper ut från 2011 och framåt. - Man flyttar över pengar från det allmänna till enskilda fickor, säger Arne Grip.

Olagliga utköp. Det menar arbetsrättsexperten Arne Grip att Vimmerby och andra kommuner har satt i system. Itsams vd Alberto Necovski blir den sjätte anställde i raden av utköpta tjänstemän.

Olagliga utköp. Det menar arbetsrättsexperten Arne Grip att Vimmerby och andra kommuner har satt i system. Itsams vd Alberto Necovski blir den sjätte anställde i raden av utköpta tjänstemän.

Foto:

Vimmerby2013-12-10 07:42


Arne Grip har tidigare arbetat som lektor i arbetsvetenskap och är en flitigt anlitad expert i arbetsrättsfrågor. Han uppskattar att offentliga myndigheter spenderat cirka 10 miljarder på olaglig verksamhet - nämligen genom att köpa ut anställda från sina tjänster.
I Vimmerby kommun har fem anställda köpts ut från sina tjänster sedan 2011 för en totalsumma på drygt 2,5 miljoner kronor. Alberto Necovski, sparkad vd för kommunalförbundet Itsam, blir nästa person i samlingen. Necovski kommer att få ett antal månadslöner á 69 000 kronor för att avsluta sin tjänst i it-förbundet.
- Det är fullständigt solklart att man inte kan göra så. Ett kommunalförbund gäller under kommunallagen och man kan inte ge någon pengar för att den ska sluta. Det strider mot lagen om otillbörligt gynnande. Man får inte skänka pengar, säger Arne Grip.

"Gäller bara privata företag"
Privata företag kan köpa ut anställda och om den uppsagda arbetstagaren tar fallet till domstol kan den maximalt få rätt till 32 månadslöner enligt paragraf 39 i LAS (Lagen om anställningsskydd).
- Men så kan man inte göra med skattemedel. Kommer man överens om en ersättning för egen uppsägning är det en muta och ett avtal gäller inte som uppsägning, säger Arne Grip.
Men paragrafen gäller inte för offentlig verksamhet enligt Grip. Förlorar en kommun en tvist med en uppsagd anställd har den uppsagde sin anställning kvar. Ett nytt uppsägningsbeslut måste tas på andra grunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om