Barnen i Vimmerby är flitiga Majblommeförsäljare och försäljningen har stadigt ökat de senaste åren. I fjol sålde man för omkring 180 000 kronor, en ökning med 28 000 kronor jämfört med 2016.
Varje år lämnar Majblomman Vimmerby bidrag på 80 000-90 000 kronor till barnfamiljer.
- Överskottet vi får in på försäljningen av Majblommor ska också ut, säger Charlotte Andersson Lilliehorn, kassör i lokalföreningen i Vimmerby.
Årets första blommor sålde Ali Al-Omari, Zahra Feizi och Agnes Petterson Berg till de båda kommunalråden, som berättade att de själva sålt Majblommor en gång i tiden.
- Det är bra att barnen söker sig ut på det här sättet, för det är inte så många som knackar dörr längre. Självklart vill man köpa en Majblomma, som bekämpar barnfattigdomen, säger Helen Svensson (S) och fäster årets blomma i guld och svart på jackan.
Försäljartrion är taggad och vet hur de ska tackla uppgiften.
- Man får inte låta sträng, utan fråga vänligt om de vill köpa och så får de titta hur mycket det kostar innan de bestämmer sig, säger Zahra.
Vid sidan av julen är sommaren och semestern en period då många behöver extra stöd. Många föräldrar saknar resurser att ge barnen ett bra sommarlov.
- Vem som helst kan ansöka. Så här års är det vanligt att man söker bidrag till kläder, kanske till skolavslutningen, eller vill ha möjligheten att göra något med sina barn, kanske åka någonstans och ta en fika eller en dag i ALV, säger Caroline Peterson, styrelseledamot.
Till ansökningarna bifogas ofta långa förklaringar på vad det är man vill ge sina barn och varför.
- Beda Hallberg kom på en fantastisk idé med Majblomman 1907 och vi kan nog konstatera att behoven är skrämmande lika. Men det känns förstås fantastiskt att vara med och bidra till att fler får en dräglig sommar, säger Charlotte Andersson Lilliehorn.
Hon tror att tröskeln är hög för de flesta innan de vänder sig till Majblomman.
- Man känner förstås en stolthet som förälder och vill i möjligaste mån klara sig själv. Men ekonomisk utsatthet kan drabba alla och hänger inte sällan ihop med arbetslöshet och sjukdom. Vi har tystnadsplikt och vi tycker bara att det är bra ju fler som känner till att den här möjligheten finns.
Rebecca Forsgren Malmström