Kommunalrådet blickar framåt mot ny mandatperiod

"För Vimmerbys bästa", det går Centerpartiet till val på. Kommunalrådet Jacob Käll vill satsa på äldreomsorgen och näringslivet nästa mandatperiod och han skulle gärna se fler solcellsparker.

"Jag tycker att det är viktigt att hela kommunen utvecklas och att det finns service överallt. Det är viktigt för tätorten att vi är en hel kommun som lever och att landsbygden frodas. Att vi har ett jordbruk och lantbruk är lika viktigt för de som bor i stan", säger Jacob Käll (C).

"Jag tycker att det är viktigt att hela kommunen utvecklas och att det finns service överallt. Det är viktigt för tätorten att vi är en hel kommun som lever och att landsbygden frodas. Att vi har ett jordbruk och lantbruk är lika viktigt för de som bor i stan", säger Jacob Käll (C).

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-09-08 05:30

Jacob Käll (C) dök ner i politiken så sent som 2019 och blev kommunstyrelsens ordförande i januari året efter, i den lilla luckan mellan den politiska turbulensen och pandemin.

– Jag gick in för att försöka stabilisera och det tycker jag faktiskt att vi har gjort. Vi har haft bra samverkan i den kommunala organisationen och under pandemin visade vi vad vi klarar av, säger han när Vimmerby Tidning träffar honom utanför Djursdala skola.

C-toppen är bördig från Göteborg men har bott i Djursdala längre än han bott någon annanstans.

– Jag har länge varit samhällsengagerad men det som fick mig att börja fundera på den kommunala politiken var debatten om nedläggning av ytterskolorna. Vi värnar om landsbyggsskolorna så länge man kan hålla kvalitetsnivån och ha tillräckligt med elever, det är inte bra om de blir för små, säger Jacob Käll (C). 

undefined
Kommunalrådet Jacob Käll (C) är bördig från Göteborg men säger att han numera känner sig som en riktig Djursdalabo eftersom han bott där längre än han bott någon annanstans, omkring 30 år.

Nu blickar kommunalrådet framåt och tar upp äldreomsorgsfrågor som något partiet vill fortsätta jobba med.

– Vi vill minska antalet personer som brukarna möter. Vi kommer att försöka satsa på betald vidareutbildning och även att den personal som är utbildad för omsorg ska ägna sig åt det, sen ska vi ha annan personal som ägnar sig åt kost och städ, säger han.

Hur ska kommunen ha råd att betala vidareutbildningar?

– Det får vi rymma inom budgeten. Att få styrning på ekonomin så att vi kan göra sådana satsningar är en viktig fråga. 

Centerpartiet röstade emot förslaget om fria arbetsskor till omsorgspersonal. Varför?

– Vi hade inte utrymme för det. Det är en rimlig begäran och jag tror att det på sikt kommer att bli så, men man måste ha ekonomi. Det finns saker som är viktigare, vi gjorde exempelvis en lönesatsning på omsorgspersonal som trädde i kraft i år.

Ni lyfter fram er själva som ett landsbygdsparti. Varför ska någon i tätorten rösta på Centerpartiet? 

– Jag tycker att det är viktigt att hela kommunen utvecklas och att det finns service. Det är viktigt för tätorten att vi är en hel kommun som lever och att landsbygden frodas. Att vi har ett jordbruk och lantbruk är lika viktigt för de som bor i stan.

Enligt Jacob Käll har Centerpartiet som målsättning att fortsätta styra med M och KD men han öppnar också för samarbeten i sakfrågor med andra partier. 

– Jag tror att det är viktigt att vi fortsätter med den goda samverkan över partigränserna och med näringslivet, så som vi gjorde med Vimmerby Tillsammans till exempel, för att få stabilitet, säger han.

Hur ska ni ta er an frågan om kompetensförsörjning?

– Att rekrytera kompetent ny arbetskraft är en utmaning i alla kommuner. Vi måste fortsätta dialogen med näringslivet kring vilka yrkesutbildningar vi erbjuder, både på gymnasiet och på Campus. Sedan handlar det om att marknadsföra utbildningarna mot både elever och föräldrar, där vill vi satsa extra.

undefined
"Att rekrytera kompetent ny arbetskraft är en utmaning i alla kommuner. Vi måste fortsätta dialogen med näringslivet kring vilka yrkesutbildningar vi erbjuder, både på gymnasiet och på Campus", säger kommunalråde och C-politikern Jacob Käll.

De offentliga upphandlingarna i kommunen fungerar inte tillräckligt väl, det säger Jacob Käll (C) att många småföretagare pekat på. Därför vill man satsa på att förbättra processen.

– Vimmerby är en bra kommun för småföretagare men det finns mycket att göra, säger han.

Hur viktiga är hållbarhetsfrågor för er?

– Där vill vi bli aktivare som kommun och tittar på att förstärka resurserna. Vi jobbar redan för att se hur vi kan säkra vattenförsörjningen, både för medborgare och industrier. Vi skulle också gärna se fler solcellsparker.

Jacob Käll (C)

Ålder: 68 år

Bor: Hus i Djursdala

Bakgrund: Jacob Käll (C) är sedan 2022 kommunalråd i Vimmerby. Han har en bakgrund som ekonom och lärare och har också jobbat med landsutveckling under många år. Han har just nu sammalagt 13 kommunala uppdrag varav de mest framstående är ordförande i kommunstyrelsen, ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott och ledamot i kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!