Kommunalrådet försvarar avgiften för fibernätet

Pelarne/Ljusnefall Fibernätförening trodde på en kostnad runt 15 000 för att ansluta sig till det nya fibernätet. Men kommunens anslutningsavgift kan fördubbla beloppet. - Jag tycker fortfarande att det är ett väldigt bra pris, säger kommunalrådet Micael Glennfalk (M).

Vimmerby2013-05-07 06:26

I måndags tog kommunfullmäktige beslut om en stor satsning på ett nytt fibernät i kommunen som kommer att förbättra hushållens internetuppkoppling. Glennfalk är nöjd med satsningen.

"Mängder med exempel"
- Det är ett väldigt bra beslut och vi fick gratulationer från Stockholms kommun som är väldigt nöjda med den satsning som de har gjort på fiber. För en växande landsbygd behövs fiber.
I fredagens tidning riktade Rolf Ericsson, som är den ledande kraften i fiberföreningen i Pelarne/Ljusnefall, kritik mot kommunens anslutningsavgift på 15 000 kronor. Byalagen får även bekosta grävningen från stamledningen till hushållen. I Pelarne beräknas grävkostnaden hamna runt 15 000 för varje hushåll.
Totalt kan kostnaden för tillgång till det nya fibernätet alltså landa på runt 30 000 för invånare på landsbygden.
- Anslutningsavgiften är för materialet. Det behövs slang, varselnät, kopplingsskåp och adapter. Den kostnaden ligger på ungefär 60 kronor per meter och det måste vi ta betalt för, säger Micael Glennfalk och fortsätter:
- Det finns mängder av exempel på det här upplägget. I Ystad, Säffle och Älvsbyn har man precis det här upplägget. Byalagsmodellen bygger på att man delar på kostnaden, oavsett hur nära man ligger stamledningen. Annars skulle kostnaden ligga mellan 60 000 och 80 000 för vissa. Det här är den solidariska modellen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om