Kommunalrådet godkände avtalspension

Kommunstyrelsens ordförande Carl-Axel Centerstig, c, godkände förra året en betydande avtalspension för en av kommunens anställda. Det markerar revisorerna i revisionsberättelsen som läggs fram för fullmäktige på måndag.

Kommunalrådet Carl-Axel Centerstig, c, godkände ett pensionsavtal som nu markeras i kommunens revision.

Kommunalrådet Carl-Axel Centerstig, c, godkände ett pensionsavtal som nu markeras i kommunens revision.

Foto:

Vimmerby2009-04-22 06:26


- Vi blir lite fundersammma, man vet inte vad såna här uppgörelser kan få för konsekvenser, säger kommunrevisorernas ordförande Roland Ilemark.
Kommunstyrelsens ordförande Carl-Axel Centerstig, c, vill inte kommentera revisionsberättelsen.
- När det gäller själva avtalet bottnar det i att en enig kommunstyrelse löste ett akut personalbehov, säger han.
Avtalet skrevs under av Carl-Axel Centerstig och kommunchefen Staffan Forsberg i februari i fjol. Det ger verksamhetschefen Margareta Forsgren särskild avtalspension med 90 procent av den då aktuella lönen i 32 månader från och med september 2012 till och med april 2015.

Skänker inarbetad tid
Enligt kommunchefen Staffan Forsberg är avtalet en följd av att kommunen tidigare haft en annan uppgörelse med förvaltningschefen Sten-Olof Svensson, som också är Margareta Forsgrens man, och som avstår sin fordran på kommunen till förmån för henne.
- Sten-Olof Svensson gick under en period in och skötte två tjänster, dels sin egen, dels tjänsten som chef för dåvarande bildningsförvaltningen när den ordinarie befattningshavaren blev sjuk. Den tillfälliga lösningen visade sig efteråt bli betydligt längre än vad det var tänkt från början, säger Staffan Forsberg.
Sten-Olof Svenssons tillförordnande som bildningschef förlängdes ett flertal gånger och pågick sammanlagt under tiden augusti 2004 till och med november 2006. Då efter valet slogs de båda nämnderna och förvaltningarna samman med Sten-Olof Svensson som chef.
I december 2006 kom han överens med kommunen som skulle ersätta honom för perioden med två tjänster genom en tjänstledigt med full lön i 866 dagar. En ledighet som verkställas när han senare sluta sin anställning på kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om