Kommunalrådet summerar 2012

2012 blev året då proppen gick ur och flera segslitna frågor nådde sin lösning. Det anser kommunalrådet Micael Glennfalk, M.
Han är också mycket glad över att regeringen utnämt Vimmerby till en av fem utvecklingsdestinationer, och om det är något han helst sluppit är det "fiskhandlarbråket".
2013 ser han stora och betydelsefulla investeringar och tuffa utmaningar för att klara den sociala sektorn.

Internationellt besöksmål tack vare Astrid Lindgren. Att Vimmerby blivit ett av fem destinationsmål i landet är en enormt stor händelse som inträffat under 2012, bedömer kommunalrådet Micael Glennfalk.

Internationellt besöksmål tack vare Astrid Lindgren. Att Vimmerby blivit ett av fem destinationsmål i landet är en enormt stor händelse som inträffat under 2012, bedömer kommunalrådet Micael Glennfalk.

Foto:

Vimmerby2012-12-31 05:06


- Det bästa och det roligaste kanske inte ses som någon stor sak i Vimmerbybornas ögon, men det är helt fantastiskt att Vimmerby är en av Sveriges fem viktigaste orter för att öka den internationella turismen. Det visar hur omvärlden och regeringen ser på Vimmerby som besöksmål. Man ser en helhet och det är en oerhört kraftig signal som kommer att betyda enormt mycket för Vimmerby. Utifrån det har vi också att hantera de pengar som det här medför. Men signalen är det stora, säger Micael Glennfalk när han ser tillbaka på det år som gått.
Ett år han beskriver som "året då proppen gick ur".
- Vi har löst frågan om industrimark efter många års stötande och blötande. Nu verkställs Östra Ceos, Krönsmon och vi har en plan för ytterligare ett område vid Hörestadhult. Det här bör räcka i åtminstone 20 år.
- Vi har löst bostadstomter för ett bra tag framöver. Vi har löst Eken-frågan som suttit fast i flera år, ett nytt dagis byggs så vi blir av med gamla dåliga lokaler och de baracker som hyrts. Det här gör att jag är stolt över poltiker och tjänstemän i nämnder och förvaltningar, säger han.
Men det finns också beslut han gärna sluppit vara med om.
- Spontant säger jag avtalet med "Fiskhandlaren" Den grejen förföljer mig, samtidigt är jag en sån som inte ångrar saker. Jag försöker ta lärdom av det istället.

Omorganisation
Han ser också kommunens stora och omfattande omorganisation som en viktig fråga under 2012.
- Jag kommer från näringslivet, eller "kapitalistbranschen" in i "demokratibranschen" och något jag har med mig är att man ska ta stora grepp vid förändringar. Blir det för små steg, blir det oftast ingen förändring. Här har vi haft ett mycket bra samspel inom kommunledningen och utifrån det har kommunchefen fått sätta sin egen organisation och nu är den i hamn och går igång i skarp verksamhet vid årsskiftet. Det kommer att bli bra och det är angeläget att vi får en så transparant kommun som möjligt, där ingår allt från förslagstunnan "Visslaren", till hemsida och en ny informationsorganisation, säger Micael Glennfalk.
Han betonar vikten av öppenhet.
- Som gammal journalist säger jag hellre för mycket än håller på saker. Det är bra med tidig debatt, det ger delaktighet och då är det lättare att få med folk när det drar ihop sig till beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om