"Det tog lång tid innan de medgav felet i gatan"

Kommunalt avloppsvatten trängde in i källaren på bostadsfastigheten och förstörde inventarier för fastighetsägaren privata ägodelar för hyresgästerna. "Det stank av avlopp och vi kunde inte använda tvättstugan eller garaget under lång tid" säger en hyresgäst.

Fastighetsägaren Christer Thornberg, t.h. och Robert Elofsson, en av hyresgästerna i fastigheten på Borgaregatan som drabbats av skador efter brister i det kommunala avloppsnätet.

Fastighetsägaren Christer Thornberg, t.h. och Robert Elofsson, en av hyresgästerna i fastigheten på Borgaregatan som drabbats av skador efter brister i det kommunala avloppsnätet.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-08-21 19:00

Fastighetsägaren anser att det kommunala VA-bolaget, Vimmerby Energi- och Miljö AB, dröjde länge med att agera och med att ta på sig ansvaret för att ersätta för skadorna fullt ut.

– De tycker att jag ska betala för att avloppsvatten från det kommunala skitat ner i min fastighet och förstört och ställt till stora besvär för både hyresgästerna och mig, säger Christer Thornberg, som äger den berörda fastigheten med två lägenheter på Borgaregatan i centrala Vimmerby.

När hyresgästerna slog larm förra året om dålig lukt i källaren tog Thorberg som hyresvärd in en entreprenör för att undersöka saken och spola avloppsrören. Det hjälpte inte. Då kontaktade han det kommunala VA-bolaget, Vimmerby Energi- och Miljö AB.

– Jag fick garanti för att det inte var något problem i VA-ledningen ute i gatan. När skiten ändå fortsatte att tränga in i källaren, kallade vi in entreprenören igen för att spola och suga utan att det hjälpte. Men Vemab fortsatte slå ifrån sig. Så där höll det på tre-fyra vändor, berättar Christer Thornberg.

undefined
"När det regnade vällde det in vatten och kunde stå 15 centimeter på golvet. Vi kunde inte använda tvättstugan eller garaget på länge" säger hyresgästen Robert Elofsson.

Robert Elofsson hyr tillsammans med familjen en av lägenheterna i fastigheten.

– När det regnade vällde det upp avloppsvatten ur golvbrunnen och det stod uppåt 15 centimeter på golvet. Vi hade mycket grejer där och det var ju inte så fräscht. Vi kunde inte använda tvättstuga eller garage på bra länge, säger han.

undefined
Hålet i gatan där orsaken till skadorna i bostadsfastigheten stod att finna. "Det dröjde väldigt länge innan vi kom dit" tycker fastighetsägaren Christer Thornberg som vidtog flertalet åtgärder i fastigheten innan problemet kunde lokaliseras.

Under tiden lät Christer Thornberg gräva upp trädgården och la ner nya avloppsrör och stammar. Det hjälpte inte heller.

– En dag såg en av hyresgästerna hur kommunen grävde i gatan på nytt. Han såg då trasiga avloppsrör direkt utanför tomten och hur avloppsvattnet flöt fritt. Han fotograferade och filmade. Efter det medgav Vemab att orsaken var i gatan, säger Christer Thornberg.

Han har fått ersättning från försäkringsbolaget och Vemab står för självrisken på 6 000 kronor.

– De vägrar stå för åldersavdraget på 8 000 kronor! Jag har säkert lagt 50-000-60 000 kronor på grävning och nya rör, det kan jag ta, för det är en standardförbättring. Men jag tycker inte jag ska behöva stå för åldersavdraget när orsaken är hos dom.

Åldersavdrag görs av försäkringsbolagen när den skadade delen inte är ny.

– Det handlar inte om pengarna, det är principen och för ett bolag som Vemab är summan en spottstyver.

Christer Thornberg avloppsvatten i källare
Christer Thornberg avloppsvatten i källare
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!