Kommunalt bolag byggde svart

Det kommunala bolaget Astrid Lindgrens Näs har gjort ett tillbygge utan att ha bygglov.
- Det är ett svartbygge och vi kommer att behandla saken utifrån det. Näs får ingen fördel för att man är ett kommunalt bolag, säger Bo Svensson, C, sedan bygglovsfrågan behandlats i miljö- och byggnämnden på onsdagen.

Vimmerby2012-02-16 07:21

Näs gjorde en utbyggnad inför fjolårets säsong med en 22 kvadratmeter stor utbyggnad på baksidan av den gamla prästgården.
Utbyggnaden upptäcktes när byggförvaltningen gjorde ett besök på Näs och då konstaterade man att det inte fanns något bygglov eller ens ansökan för tillbygget.
- Den är utförd som hönshuset i samband med utställningen om Pettson och Findus, säger kommunens bygginspektör Melanie Lipka.
Förvaltningen och nämnden anser att det krävs bygglov och i efterhand har också Näs lämnat in ansökan. Den beviljades på onsdagen av nämnden.
- Vi ger ett tillfälligt bygglov i fem år, säger Bo Svensson.
Parallellt med det ska förvaltningen utreda vilka påföljder det kommunala bolaget kan få för "svartbygget".

Konstinstallation
- Mycket förvånande att någon kallar det här svartbygge. Det är en del i vår utställning om Pettson och Findus, alltså en konstinstallation, säger Kjell-Åke Hansson VD för det kommunala bolaget Astrid Lindgrens Näs.
Han berättar att byggnationen utfördes i samarbete med författaren och konstnären Sven Nordqvist inför utställningen på Näs i fjol.
- Den står fritt och är ett skal som är stcenografiskt framställt som Gubben Pettsons snickarbod och en del i utställningen, säger Kjell-Åke Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om