- Vi bedömer att det här rör sig om ett så pass allvarligt avsteg från de lagar som gäller för ett kommunalt bolag att det bör utredas av extern myndighet, och därför anser vi att det inte finns någon annan väg att gå än att överlämna ärendet till polisen, säger Kjell Hemmingsson, ordförande i partiet, i en kommentar till vår tidning.
Vår tidning har tidigare i flera artiklar redogjort för den borgen som det dåvarande kommunala industribolaget Vimmerby kommun Industrilokaler AB tecknade åt Storebroföretaget Storebro Ventures AB på 1,5 miljoner kronor.
Borgen tecknades 2001, men blev känd först under hösten 2003 då Storebroföretaget gått i konkurs och bolaget, som under tiden ombildats till Vimmerby kommunförvaltning AB tvingades betala borgen på drygt 1,5 miljoner till Sparbanken i Vimmerby.
I den revisionsberättelse som som den auktoriserade revisorn lämnade in för ett par veckor sedan finns en erinran till styrelsen. Där anser revisorn att styrelsen bör överväga att kräva den gamla styrelsen på skadestånd för den förlust bolaget lidit till följda av borgensåtagandet.
Det ledde i sin tur till att tre tunga politiska namn, kommunalrådet Leif Larsson , centern och socialdemokraterna Inge Schultz och Eva Berglund lämnar sina poster i Vimmerby Kommun Förvaltning AB eftersom de satt också i den gamla styrelsen, och av jävsskäl inte kan delta i ett beslut som den nuvarande styrelsen har att fatta om den gamla styrelsens beslut.
En rad frågor
Men det här är inte tillräckligt för Vimmerbypartiet. Partiet anser att det finns en rad frågor som en extern utredning ska ge svar på.
- Varför har de demokratiska spelreglerna åsidosatts i det här ärendet? Beslutet är inte sanktionerat i kommunstyrelsen eller i kommunfullmäktige, protokoll är borta, varför har styrelsen i bolaget överträtt sina befogenheter? Varför har revisionen av bolagets räkenskaper resulterat i en erinran? Varför fick bolaget ansvarsfrihet? är de frågor som måste besvaras, säger Kjell Hemmingsson.
Drastisk politisk form
- Vi har haft kontakt med företrädare för kommunledningen så sent som under måndagen i ett försök att föra upp frågan om en polisutredning på fullmäktiges bord. Men fått såna signaler att det inte är möjligt inom rimlig tid, och det här måste behandlas direkt. Därför vidtar vi den här åtgärden nu.
En polisanmälan är en drastisk åtgärd i politiska sammanhang, vad är det ni vill åstadkomma egentligen?
- Man måste ställa krav på ledamöter i en bolagsstyrelse. Det gäller kommunala bolag likaväl som privata, och när man ser alla märkliga turer som förekommit i det här ärendet är det inte tillräckligt med en intern utredning i kommunen.
- Men vi dömer inte. Vi vill bara att polisen ska utreda och se vad som skett och om det är brottsligt på något sätt eller inte, säger han.
Tidigare artiklar om borgensåtagandet:
2003-12-12
2004-03-17
2004-03-18
2004-03-30
2004-03-31
2004-04-02
2004-04-07
Kommunalt borgenbeslut polisanmäls
Det kommunala borgensåtagandet polisanmäls.Det är Vimmerbypartiet som står bakom polisanmälan. Partiet nöjer sig inte med den interna revisionen och den erinran som revisorn lämnat med en övervägan om skadestånd för den förlust bolaget lidit.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!