Kommunalt fibernät för 73 miljoner

Totalt ska 73 miljoner kronor satsas på ett kommunalt fibernät i Vimmerby kommun på knappt fyra år.
Drygt hälften, 38 miljoner, är kommunala pengar, resten är anslutningsavgifter som kommer in efterhand. Kommunstyrelsen avser att bygga en supermodern infrastruktur för IT-kommunikation för lång tid framöver. Först ut blir landsbygden.

Vimmerby2013-04-25 06:16

Det här är kärnan i den handlingsplan för infrastruktur inom IT-området som kommunstyrelsen ställer sig bakom.
- Det blir ett kommunägt nät som är öppet för fri konkurrens, alltså kommuninvånarna kan köpa tjänster från alla kommunikationsoperatörer, säger Micael Glennfalk, M, ordförande i kommunstyrelsen.

Landsbygden först
Tidsplanen för byggnationen är satt till 2013-2016. Först ut blir landsbygden. Men allra först byggs ledningen från Horn i Kinda kommun till Vimmerby. Den dras via Gullringen, öster om norra Krön till Sund och Södra Vi. Vartefter kan byalagen ansluta sig.
- Exempelvis får Djursdala byalag möjlighet till en tidig anslutning vid Sund, säger Micael Glennfalk.
Att ledningen mellan Horn och Vimmerby byggs först bottnar i en säkerhetsrisk.
- IT-sams stora server i Kinda kommun behöver en back up. Det är för sårbart med bara en, därför placeras en ny server i Vimmerby och en fiberledning dras dit, säger Micael Glennfalk.
Om ledningen från Södra Vi till Vimmerby ska dras utmed riksvägen eller Vennebjörkevägen är ännu inte fastslaget.
I etapp två byggs Pelarneområdet. Det sker också under 2013 och fortsätter under 2014 söderut mot Storebro och sträcker sig till Finja Betong vid Hultsfredsgränsen.
En linje byggs också västerut mot Rumskulla under 2014.
Frödinge och Locknevi samt stamledningen till Tuna byggs under 2015 och under 2016 är det dags för Vimmerby tätort.
- Naturligtvis tas områdena i Vimmerby med när en grävning av en annan ledning görs, exempelvis när Pelarneledningen byggs västerut från Vimmerby kan de områden i stan som ligger intill den också anslutas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om