Häktad för grov våldtäkt i äldreomsorgen i Vimmerby

En man i 40-årsåldern misstänks för grov våldtäkt och ett 20-tal fall av kränkande fotografering mot äldre damer. Mannen ska ha utfört brotten när han arbetade i den kommunala äldreomsorgen. Brottsoffren är alla kvinnor över 70 år.

En man i Vimmerby häktas för en grov våldtäkt och ett 20-tal kränkande fotograferingar, som han ska ha utfört inom den kommunala äldreomsorgen under flera år.

En man i Vimmerby häktas för en grov våldtäkt och ett 20-tal kränkande fotograferingar, som han ska ha utfört inom den kommunala äldreomsorgen under flera år.

Foto: Arkiv: TT-Bild

Vimmerby2022-06-16 11:14

– Det stämmer, bekräftar kammaråklagare Johan Henningsson som leder utredningen som inleddes för ett år sen, men som nu gått in i en ny fas.

Den grova våldtäkten ska ha ägt rum i en äldre kvinnas bostad i maj i fjol när mannen arbetade i äldreomsorgen. Kvinnan anmälde brottet och mannen togs in två gånger för förhör.

– Initialt bedömde jag att han inte behövde häktas då. Han hade blivit av med jobbet, eller i varje fall blivit avstängd, förklarar Johan Henningsson.

Under den fortsatta utredningen av våldtäkten har misstankarna stärkts och brottets karaktär förändrats.

– Efter senaste förhöret med målsägaren kom det fram såna uppgifter att jag menar att det rör sig om en grov våldtäkt och då vill jag ha honom häktad, säger Johan Henningsson.

Vad som ligger till grund för skärpningen av brottsrubriceringen vill han inte precisera. 

– Det har tillkommit tekniskt bevisning som knyter honom till våldtäkten, säger han.

undefined
Samtliga brottsoffer är äldre kvinnor. Enligt kammaråklagare Johan Henningsson arbetar mannen inte längre kvar inom äldreomsorgen.

Polisen har också hittat ett flertal bilder och filmer i den misstänkte mannens telefon och dator. Det rör sig om smygtagna bilder på äldre kvinnor han besökt i sitt arbete inom äldreomsorgen mellan 2018 och 2021. Flera av kvinnorna är i 90-årsåldern.

– Sannolikt rör det sig om fler än de 20 fall vi har hittat, säger Johan Henningsson.

Hur ställer han sig till misstankarna?

– Han säger vara oskyldig till allt.

undefined
Lars Sandberg (C ) är ordförande i socialnämnden och reagerar starkt över de misstankar som riktats mot en tidigare medarbetare i äldreomsorgen.

Socialnämndens ordförande Lars Sandberg (C) reagerar starkt.

– Det är förstås helt förkastligt. Är man beviljad insatser av kommunen ska man känna sig trygg med den personal som kommer, säger han.

 Vilket ansvar har kommunen i ett sånt här fall?

– Kommunen har alltid skyldighet att agera så snart man kan. Det är precis så man gjort här.  Personen togs omgående ur tjänst när anmälan kom förra året och det gjordes en Lex Sarah-anmälan. Det är svårt att agera innan det kommer signaler om missförhållanden.

Kan ni minska risken på något sätt?

– Det är många människor anställda i omsorgen och hos 99,9 procent finns det inte en möjlighet att något sånt här skulle hända, sen finns den där lilla promillen och i det här fallet var det fel person som blev anställd.

På torsdagseftermiddagen häktades 40-åringen på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt och kränkande fotografering vid 20 tillfällen. Åtal ska vara väckt senast den 30 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!