Kommunanställda i Vimmerby tjänar näst sämst i länet

Det skiljer i plånböckerna bland kommunanställda i länet och landet. Vimmerby är i botten i länet och ligger under rikssnittet.

Genomsnittslönen för kommunanställda inom Vimmerby kommun är 2000 kronor lägre än genomsnittslönen för hela Sveriges kommunanställda.

Genomsnittslönen för kommunanställda inom Vimmerby kommun är 2000 kronor lägre än genomsnittslönen för hela Sveriges kommunanställda.

Foto: Adam Wrafter

Vimmerby2021-08-11 18:00

Siffror för 2020 från Statistiska Centralbyrån (SCB), som nyhetsbyrån Siren har sammanställt, visar att Vimmerby kommuns anställda är de näst sämst avlönade kommunanställda i Kalmar län. Snittlönen är 30 200 kronor, vilket är 2000 kronor mindre än genomsnittet i hela landet. I Kalmar län är det bara Västerviks kommun som betalar mindre och där är genomsnittet 30 000 kronor. 

Hultsfred ligger på 30 800 kronor och i listans topp finns Torsås kommun med 32 300. En sammanställning av siffrorna från året innan visar att Vimmerby kommun även då var bland de lägst betalande kommunerna. Sedan dess har genomsnittslönen i kommunen ökat med 500 kronor samtidigt som den i riket ökat med 800 kronor.

– Det är svårt att ge en kort förklaring på varför det ser ut så eftersom det finns så många saker som påverkar, säger Anna Nilsson, HR-strateg på Vimmerby kommun, och fortsätter:

– Lönerna är jätteviktiga och vi arbetar långsiktigt med vår lönestruktur men olika kommuner har olika förutsättningar. Mellan kommunerna är det skillnad på hur många som är anställda inom olika yrkeskategorier som i sin tur har olika lönespann och det spelar såklart in.

Som exempel tar Anna Nilsson Torsås kommun, som betalar mest i länet, och menar att lönerna där kan bero på kommunens närhet till Kalmar och att de högre lönerna kan behövas för att locka arbetskraft från storstaden.

Hur ska man kunna konkurrera om arbetskraften när genomsnittslönerna är lägre än i andra kommuner?

– Vi jämför varje år hur våra löner ligger marknadsmässigt men vi jämför vardera yrkesgrupp och inte genomsnittslön för alla. Vi jämfört både nationellt och med intilliggande kommuner och det finns kategorier där vi ligger både över, i nivå med och under grannkommunerna, säger Anna Nilsson.

HR-strategen säger att lönen givetvis är viktig men att det också handlar om faktorer som exempelvis arbetsmiljö, schemaläggning och kompetensutveckling. 

– Bortsett från de centrala löneavtalen beslutas varje år om kommunen ska göra särskilda satsningar på vissa yrkesgrupper. Det som påverkar är bland annat vår interna lönekartläggning och rekryteringssituation. Sådana satsningar påverkar så klart vilken medellön kommunen har, säger Anna Nilsson.

Vimmerby Tidning har sökt fackförbundet Kommunals Vimmerbyordförande Petra Dahlström Wall, som är på semester. 

Löneglappet inom länet är 2300 kronor mellan Torsås och Högsby. Vimmerby placerar sig näst längst ner på listan.
Löneglappet inom länet är 2300 kronor mellan Torsås och Högsby. Vimmerby placerar sig näst längst ner på listan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!