Kommunanställda kan få pension med lön

240 kommunalt anställda i Vimmerby kan få gå i pension i förtid. Kommunstyrelsen går nu ut med en förfrågan till anställda som är mellan 61 och 65 år om de vill sluta och behålla 72 procent av lönen till 65-årsdagen.

Vimmerby2009-06-05 06:29

- Vi ser över möjligheterna att spara på lönekostnaderna som är den i särklass största utgiften kommunen har, säger kommunstyrelsens ordförande Carl-Axel Centerstig, c.
I början av veckan fick alla kommunanställda som är födda åren 1945 till 1949 en förfrågan om intresset att gå i pension före 65-årsdagen.

Pension med 72 procents lön
Kommunen erbjuder i så fall 72 procent i bibehållen lön fram till den ordinarie pensionen tar vid. en förutsättning är dock att den tjänst som lämnas inte behöver ersättas av en nyanställning.
- Det är ett krav att den berörda arbetsuppgiften kan lösas antingen genom rationalisering eller omdisponering av befintlig personal, säger Carl-Axel Centerstig.
Nyligen har exempelvis Oskarshamns kommun gått ut med ett liknande erbjudande. Där ligger ersättningsnivån på 65 procent av grundlönen.

1 347 anställda
Kommunen har enligt senaste redovisningen 1 347 personer anställda. En hel del av dom jobbar deltid, så omräknat till endast heltidstjänster motsvarar det 1 185 årsanställda.
Förfrågan gick ut i veckan till 240 anställda i alla yrkesgrupper som finns runt om i den kommunala organisationen.
Innan den 30 juni ska den anställde ha anmält sitt intresse - sen är det försent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om