Miljonbelopp läggs varje år på HVB-hem för unga

Vimmerby kommun har hittills i år spenderat nära 13,7 miljoner kronor på HVB-hem och placeringar inom Statens institutionsstyrelse, SiS.

Vimmerby kommun spenderar många miljoner på att placera barn och unga på HVB-hem eller hos SiS.

Vimmerby kommun spenderar många miljoner på att placera barn och unga på HVB-hem eller hos SiS.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Henrik Montgomery/TT, Jimmy Karlsson,

Vimmerby2023-11-30 05:30

Till och med oktober i år har kostnaden för kommunen varit 13, 657 miljoner. Totalt under 2022 var summan för de barn och ungdomar i kommunen som skickats utanför kommunen för vård på HVB-hem eller hos SiS på hela 23, 871 miljoner. 

– Det är åtgärder som vi måste ta till när det finns sådana svårigheter som vi inte kan hjälpa barn, unga och deras familjer med i öppenvården. Det kan bero på beroende, kriminalitet, konflikter i familjen, våld eller sådana saker. När problemen är så stora problem att man inte kan ge rätt insats på hemmaplan, säger Lotta Philipsson, IFO-chef på Vimmerby Kommun. 

undefined
"Socialnämnden i Vimmerby följer lagarna som finns. Uppföljningar sker minst med de tidsintervaller som lagen kräver, finns det behov så sker uppföljningar betydligt tätare. Vissa barn och unga har socialtjänsten kontakt med varje vecka", berättar Lotta Philipsson, IFO-chef på Vimmerby Kommun.

HVB, hem för vård eller boende, är verksamheter som har olika inriktningar men i stort sätt bedriver behandling, ger stöd eller omvårdnad. De drivs antingen av privata aktörer eller kommunalt. SiS, en statlig myndighet, har individuellt anpassad tvångsvård och särskilda ungdomshem som behandlar ungdomar med psykosociala problem. Till exempel missbruk och kriminalitet. 

Under 2023 till och med oktober, har socialnämnden i Vimmerby haft 13 stycken barn och unga placerade på HVB-hem i varierande längd. Kostnaden har legat mellan 3540 till 8650 kronor per dygn. Under samma period har 5 barn och unga varit placerade hos SiS. Där har kostnaden varit 5318 till 6750 kronor per dygn. Totalt för båda rör det sig om 2772 vårddygn fram till oktober i år och för hela 2022 var 4908 dygn.

Vad beror de höga kostnaderna på?

– Det är heldygnsomsorg med vård. Då blir det kostnader. Det behövs rätt resurser och kompetent personal som kan möta behovet som ungdomarna har. Ju större problem ungdomarna har ju mer krävs det av ett HVB-hem, som exempelvis specialinriktningar, då blir kostnaderna därefter. Men visst det är otroliga kostnader, säger Lotta Philipsson. 

undefined
"Alla placeringar på HVB-hem utgår från den unges behov. Alla HVB som används i första hand finns upphandlade via SKR och vi använder alltid ADDA, SKR:s databas, med alla Sveriges HVB-hem. Där får vi information om vilken vårdinriktning HVB-hemmet har, kostnader, om de rekommenderas av andra kommuner eller om det finns något annat att beakta. När det gäller placeringar inom SIS så tilldelas vi plats på ett SIS-hem av SIS, vi kan inte själva välja eller påverka vilket SIS-hem placeringen ska ske på. Vi beskriver vilket behov som finns och efter det tilldelas vi en plats", berättar Lotta Philipsson via mejl. På bild SiS ungdomshem Tysslinge, före detta Hågaanstalten.

Vad görs för att få ner kostnaderna?

– Vi använder ADDA som är den gemensam basen för upphandlade HVB-hem. Vi är alltid noga när vi överväger en placering. Vi tittar på vilka avgifter HVB-hemmet har och på vad som finns i avtalet, om det täcker för allt som ungdomen behöver. Vi letar alltid efter billigast alternativ där man ändå får rätt insats. Det är utgångspunkten. Sedan följer vi upp och ser att vi får det vi ska få. När det gäller SiS kan vi inte välja själva utan där tilldelas vi ett SiS-hem. 

Är det fler ungdomar nu som behöver den här sortens vård?

– Ser man till kostnaderna, till och med oktober, för 2022 och 2023 så har barn och ungdomar som placeras inom SIS och på HVB minskat. Men även om kostnaderna går ner tror jag generellt att samhällsklimatet hårdnar. Det är många idag som inte mår så bra psykiskt. Det är tufft för barnen i skolan. Det är tufft på arbetsmarknaden. En del lever under ansträngda ekonomiska förhållanden. Den totala samhällssituationen påverkar oss väldigt mycket. 

undefined
"Det är svårt att ge en genomsnittlig tid som barn och ungdomar placeras inom SIS eller på HVB. När det gäller placeringar på SIS är tanken att placeringarna ska vara korta. Det kan gälla en akutplacering som endast gäller för 1-2 veckor eller så kan det vara en utredningsplacering som kan vara 1-2 månader. Placeringar på HVB kan vara en kortare tid, 3-4 månader men det kan även vara längre placeringar, upp till 1 år eller längre", skriver Lotta Philipsson.

Skulle det gå att ha HVB i kommunal regi?

– För större kommuner fungerar det nog att ha egna HVB-hem eller stödboenden. Jag tror Vimmerby är lite för litet. Ibland kan det vara att man behöver bryta med den miljön man är i. Pratar man till exempel om ungdomar som är fast i kriminalitet och missbruk. Då kan det vara nödvändigt att flytta från Vimmerby för att behandlingen ska lyckas. Är man på hemmaplan finns allt och man vet till exempel vart man får tag i droger. 

HVB och SiS

HVB är ett yrkesmässigt drivet hem som tar emot enskilda för vård eller behandling i förening med ett boende. De varierar i driftsform, målgrupp, arbetsmetoder och rättsliga ramar. De särskilda ungdomshemmen som SiS (Statens institutionsstyrelse) ansvarar för skiljer sig från övriga HVB då personalen där ibland har rätt att använda tvångsåtgärder.

En privat aktör måste ha tillstånd av IVO för att bedriva HVB. Tillstånd behövs inte för sådan verksamhet som kommun själv bedriver.

Källa: SKR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!