"Kommunen bör bygga trygghetsboende"

Det är kommunen och inte Vimarhem som bör bygga ett trygghetsboende i Vimmerby. Det anser centerns fullmäktigegrupp som gärna ser en byggnation direkt intill Granen i centrala Vimmerby.

Här mellan Granen och parkeringen tycker centergruppens Per-Åke Svensson, Ingela NIlsson Nachtweij och Marcus Jionmyren att ett trygghetsboende i kommunal regi passar utmärkt. Nu motinerar de om en snar utredning om möjligheterna.

Här mellan Granen och parkeringen tycker centergruppens Per-Åke Svensson, Ingela NIlsson Nachtweij och Marcus Jionmyren att ett trygghetsboende i kommunal regi passar utmärkt. Nu motinerar de om en snar utredning om möjligheterna.

Foto:

Vimmerby2013-08-31 04:06


- Där kan man utnyttja lokaler och resurser som redan finns i Granen. Det finns utrymme för ett trygghetsboende på tomten mellan Granen och parkeringen, säger Per-Åke Svensson, gruppledare för partiets fullmäktigegrupp.
Behovet av ett trygghetsboende, och framför allt frågor som vem som ska bygga det och när och hur, seglar upp som en av de hetare frågorna i Vimmerby kommun.
När första spadtaget togs för det nya omsorgsboendet tryckte kommunalrådet Micael Glennfalk, M, hårt på att nästa byggnation ska bli ett trygghetsboende. Tidigare i veckan hade socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson, KD, ett debattinlägg i vår tidning med samma syfte.
Nu motionerar centern för att kommunen ska utreda möjligheterna att bygga ett trygghetsboende direkt intill Granen och att kommunstyrelsen efter det tar fram ett konkret förslag om en byggnation till fullmäktige.

Ägandet skiljelinje
Politisk enighet tycks det, men där finns skillnader också. Särskilt om vem som ska bygga.
- Det är där vi har en annan uppfattning. Vi tycker att kommunen ska bygga. Kommunen äger redan Granen och det lämpar sig väl med flera bostäder intill det populära boendet, säger Per-Åke Svensson.
Han och hans partikarater anser att andra planerade byggnationer för kommunens behov tynger Vimarhem tillräckligt. De avser gruppboendet vid Gästgivarehagen och planerna på förskola vid Norrskenet.
- Vimarhems utredning kring trygghetsboende visar att man har svårt att klara ekonomin för ett sådant projekt på grund av de allmänna utrymmen som ska ingå. Kommunen behöver i vilket fall gå in med stöd. Då kan det vara lika bra att vi bygger och äger fastigheten. Kommunen tjänar också på att det byggs eftersom ett trygghetsboende senarelägger äldres behov av omsorgsboende, säger Ingela

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om