Kommunen: "Extra skolskjuts kostar mycket pengar"

Det går åt ett extra fordon om elever i Pelarne ska skolskjuts till Rumskulla och det kostar flera hundratusen kronor", säger Joakim Svensson på Vimmerby kommun. Samtidigt står det klart att det finns gott om plats för eleverna på AL-skolan.

Joakim Svensson ansvarar för planeringen av skolskjutsarna i Vimmerby kommun. "Kommunen har ingen skyldighet att ordna skolskjuts från byarna i Pelarne till Rumskulla skola" säger han.

Joakim Svensson ansvarar för planeringen av skolskjutsarna i Vimmerby kommun. "Kommunen har ingen skyldighet att ordna skolskjuts från byarna i Pelarne till Rumskulla skola" säger han.

Foto: Arkiv: Martina Gradian Magnus Strömsten

Vimmerby2022-05-05 16:53
undefined
Tillgången till skolskjuts har blivit en het fråga i Rumskulla och Pelarne för att familjer i Pelarneområdet inte får skolskjuts till Rumskulla, bara till Vimmerby.

Kommunens skyldighet att hålla med skolskjuts eller inte har åter blossat upp. Nu gäller det elever som bor i Pelarnedelen av Rumskulla socken, men som i kommunens indelning av skolområden tillhör Astrid Lindgrens skola, eftersom det sedan länge inte finns någon skola i Pelarne.

Föräldrar som valt Rumskulla skola är kritiska till att de inte får skolskjuts.

– Det är deras fulla rätt att välja skola, men kommunen är inte skyldig att hålla med skolskjuts i det här fallet. Det finns ordnad skjuts till skolorna i Vimmerby, säger Joakim Svensson, skolskjutsadministratör på kommunen.

Han säger att elever har kunnat åka med en skjuts till Rumskulla i viss omfattning.

– Det har de i mån av plats och lite så, men det är ju inte hållbart i längden för familjerna att ha det så, säger han.

Han uppskattar att en regelbunden skolskjuts till Rumskulla istället för Vimmerby skulle kosta en hel del.

– Svårt att säga exakt, men sannolikt krävs ett nytt fordon och en upphandling så det rör sig om flera hundratusen kronor om året, säger han.

undefined
Förvaltningschef Ola Karlsson på barn- och utbildningsförvaltningen avfärdar uppgifterna om att det är fullt på AL-skolan.

Uppgifterna att det är fullt på AL-skolan och därför svårt att ta emot eleverna där, avfärdas av förvaltningschefen Ola Karlsson.

– Det finns plats på AL-skolan. Bland annat genom externa lokaler. Dessutom är de eleverna spridda i olika årskurser. Det är vad jag kan säga om det här, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!