Kommunen fick rätt om ALV-affären

Astrid Lindgrens Värld såldes till ett marknadsmässigt pris och de två konkurrerande buden var inte trovärdiga eller bindande. Därför har Vimmerby kommun skött försäljningen helt enligt lagen.Det anser Förvaltningsrätten som avslår Björn Boethius överklagan på alla punkter.

Vimmerby2010-12-14 07:24

- Vi är väldigt glada. Domen visar att affären skötts riktigt också i ett juridiskt perspektiv, och investeringarna som blev kända för några veckor sedan visar också att Saltkråkan, som går in med 30 egna miljoner i 50-miljonerssatsningen i ALV, är rätt köpare och ägare till parken. Deras ambition är bra för hela Vimmerby, säger Per-Åke Svensson, C, ordförande i kommunstyrelsen i Vimmerby.
Den 25 januari i år tillstyrkte kommunfullmäktige avtalet där kommunens förvaltningsbolag sålde 70 procent av aktierna i Astrid Lindgrens Värld AB till Saltkråkan AB för 24,3 miljoner kronor.

Högre bud
Beslutet överklagades kort senare av kommuninvånaren Björn Boethius, med Micha Velasco från tankesmedjan "Den nya Välfärden", som juridiskt ombud.
Boethius är en av ALV-affärens kritiker, och står själv bakom ett av de konkurrerande bud, det på 40 miljoner, som lämnats till kommunen.
I det första fallet anser Förvaltningsrätten att budet inte är trovärdigt. I domen trycker rätten särskilt på att Boethius inte har preciserat hur ett köp skulle finansieras.

"Ej trovärdigt"
- Därmed behöver inte kommunen uppfatta det som trovärdigt och har rätt att bortse från det, anser förvaltningsrätten.
Ungefär samma resonemang använder rätten när det gäller det andra budet som kom bara timmar före fullmäktiges beslut att konfirmera försäljningsavtalet.
Bakom det budet på 32-35 miljoner kronor stod koncernen Park- and Resort Scandinavia AB.
Men eftersom budet var induktivt, och i princip bara en inbjudan till diskussion om priset, anser förvaltningsrätten det inte heller var bindande för kommunen som hade rätt att bortse också från det då man valde att sälja till Saltkråkan AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om