Kommunen ger inte upp kriget

De senaste dagarna har en stor flock kajor slagit sig ner runt Stora Torget i Vimmerby. Men kommunen ger inte upp kampen, utan nu tar man nya tag.

Inte ens sirenen som skickar ut ångestljud som ska skrämma kajorna får vara i fred.

Inte ens sirenen som skickar ut ångestljud som ska skrämma kajorna får vara i fred.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2018-08-05 07:00

En gigantisk flock kajor, som de senaste dagarna beslutat sig för att parkera i träd och på tak runt Stora Torget i Vimmerby, har fått både stadens invånare och turister att låta tankarna fara iväg till Alfred Hitchcocks klassiska film ”Fåglarna” från 1963.

– Vi gör vad vi kan för att hålla dem borta. Vi tar bort träd, försöker hindra deras boplatser, täcker soptunnor så de inte kommer åt mat och har en ljudskrämma uppsatt i rådhustornet, berättar Miklós Hatházi, samhällsbyggnadschef på Vimmerby kommun.

Men skrämman, som med oregelbundna mellanrum ger ifrån sig inspelade ångestskrik från kajor, verkar inte fungera så bra. När vi kollade läget på torsdagen var den helt belamrad – av kajor.

– De lär sig jättesnabbt. Det är extremt kloka djur vi har att göra med, säger Miklós Hatházi.

– Kortsiktigt får man effekt av skrämmorna. Men över lång tid är det andra åtgärder som gäller. Vi kommer montera upp ytterligare skrämmor på några av Vimarhems fastigheter, så får vi se vad det ger.

Vad är det som gör att kajorna söker sig till staden?

– Tillgången till mat. Det är vårt beteende som gör staden attraktiv för dem. Alla kan göra lite – lämna inte mat efter dig, kasta inte mat utan lägg i tunnor med lock eller ta med dig. För att få bukt på dem gäller det att begränsa deras livsmiljö – mat och bosättning, säger Miklós Hatházi.

– Så vitt jag vet utgör dock inte kajorna någon hälsofara. Men visst kan de upplevas otrevliga och framför allt är det en hygienfråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om