"Kommunen har rättigheterna till Astrids figurer"

I den heta frågan om kommunens försäljning av Astrid Lindgrens Värld väger rättigheterna till Astrid Lindgrens namn och skapelser blytungt - för vad vore parken utan hennes figurer?

De tre grundarna av Sagobyn, som blev Astrid Lindgrens Värld, Rein Soowik, Per Jalminger och Tommy Isacsson. "Vi fick rätten att använda Astrids figurer och de rättigheterna ligger fortfarande kvar i bolaget", säger Rein Soowik.

De tre grundarna av Sagobyn, som blev Astrid Lindgrens Värld, Rein Soowik, Per Jalminger och Tommy Isacsson. "Vi fick rätten att använda Astrids figurer och de rättigheterna ligger fortfarande kvar i bolaget", säger Rein Soowik.

Foto:

Vimmerby2008-12-08 07:30

För Rein Soowik, en av grundarna av Astrid Lindgrens Värld, är det solklart vem som sitter på guldklimpen:
- Rättigheterna fick vi av Astrid 1986 och de överfördes i bolaget. Bolaget har aldrig gått i konkurs och rättigheterna har alltså de nuvarande ägarna kvar.

De som kan sin Sagobysaga har nog hört att den började på en massagebänk, där naprapat Rein Soowik knådade Astrid Lindgrens onda rygg. Men riktigt så enkelt var det inte.
- Tipset att göra något för barnen i Vimmerby på Astrids gamla lekmarker kom faktiskt från hennes svägerska Gunhild Ericsson - hon bad mig tjata lite på Astrid, säger Rein Soowik.

Engagerad
Och tjatade gjorde han - för övrigt började han med det för exakt 30 år sedan. Två år dröjde det innan det efterlängtade klartecknet kom.
I november 1980 skrev Astrid Lindgren i ett avgörande brev:
"Det var ju roligt att din sköna dröm om en Bullerby nedanför Ekekullen nu ser ut att kunna förverkligas."
Hon skrev också att hon tyckte det var fint av kommunen att "satsa på det här, och jag hoppas de får igen det i form av en ökad turistström, (om de nu är intresserade av det).
När så många tusen barn varje sommar far för att titta på en tom snickarbod i Katthult, så vore det väl märkvärdigt om inte en Bullerby skulle locka en massa barnfamiljer att ta vägen över den Bullerbyn... Ja, jag hoppas att både du och kommunen får glädje av Bullerbyn. Och jag och barna också förstås."
Författarinnans engagemang i det som i framtiden skulle bli Astrid Lindgrens Värld har ofta kommit att sammanfattas i det ofta citerade uttalandet "dä är gött att inte ha me dä å göre" - ett uttalande som är hämtat ur ett annat brev, där Astrid Lindgren förklarar att hon inte har några ekonomiska intressen i Astrid Lindgrens Värld. Andra intressen hade hon dock, vill Rein Soowik hävda bestämt.
- Hon var i högsta grad intresserad och att säga annat vore att förminska Astrids engagemang i det vi gjorde.
Hon var i allra högsta grad delaktig och en förutsättning för att vi tre upphovsmän skulle kunna göra allvar av våra drömmar och hon var också synnerligen involverad i parkens utveckling under de år vi drev den.
Vi kände alltid hennes stöd i ryggen.
1981 bildades HB Sagoland och de tre som då lade grunden till Vimmerbys stora turistattraktion, Rein Soowik, Per Jalminger och Tommy Isacsson, lade en insats på 10 000 kronor vardera.
Första miljön, Katthult, kom på plats 1981, andra blev Villa Villekulla - som Astrid invigde 1982 - och tredje Bullerbyn 1983.
- Kontakten med Astrid var tät och hon skrev själv texten till vår första broschyr och föreslog också bilder till den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om