Kommunen kan behöva öppna nya förskolor för flyktingar

Platsbrist i förskolorna har fått kommunen att börja leta efter alternativa lokaler att tillfälligt öppna nya förskolor i. Platsbrist på F-6 skolorna kan komma att lösas med skolskjuts.

Efter registrering hos Migrationsverket kommer skolmogna elever hamna på en mottagningsenhet där de, enligt kommunens rutiner, stannar i åtta veckor för kartläggning.
"Beroende på hur många som kommer och om det kommer många samtidigt så kommer man vara på mottagningsenheten olika länge. Får vi väldigt många kommer man inte kunna vara där i åtta veckor", säger skolchef Ola Karlsson.

Efter registrering hos Migrationsverket kommer skolmogna elever hamna på en mottagningsenhet där de, enligt kommunens rutiner, stannar i åtta veckor för kartläggning. "Beroende på hur många som kommer och om det kommer många samtidigt så kommer man vara på mottagningsenheten olika länge. Får vi väldigt många kommer man inte kunna vara där i åtta veckor", säger skolchef Ola Karlsson.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-03-16 14:15

Vimmerby Tidning har sedan tidigare kunnat berätta att Storebro och Vimmerby tätort står i fokus för ett eventuellt flyktingmottagande och därmed även skolgång. I dagsläget vet man ännu inte hur många som kommer och kommunen utgår därför från att boendeplaceringar kommer att ske liknande så som det såg ut vid flyktingvågen 2015. Problemet är att förskoleplatser saknas.

– Förskolan i Storebro och de i tätorten är i princip fulla vid den här tidpunkten på året. Hade det varit till hösten hade det varit en annan sak för då vet vi att sexåringarna försvinner till skolan, säger skolchef Ola Karlsson.

Med anledning av det tittar kommunen därför i nuläget på alternativa lokaler för att tillfälligt kunna öppna förskolor i. 

– Jag vet att verksamhetschefen för förskolan är nere i Storebro nu och tittar på en sån möjlig lokal om det behövs.

Men problemet med fulla klasser är inte isolerat till förskolan utan det gäller även för F-6 skolorna i tätorten: Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan. 

– Skolan i Storebro kommer vi nog att klara av som vi ser det nu. Men i tätortsskolorna, AL och Vimar, F-6 vet vi att det i stort sett är fullt, vi kommer få plats med några där. Så där ser vi kanske då att det istället kommer få gå skolskjuts från Vimmerby ut till våra andra skolor där vi har mer utrymme, säger Ola Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!