Kommunen kan bötfällas: "Man får egentligen inte göra så här"

Det råder en "ohälsosam belastning" inom förskolan vilket tvingar kommunen till att införa ett akut intagningsstopp tills vidare. Något som en kommun egentligen inte får göra.
– Det är klart att det är allvarligt, men vi har skrikit länge om vårt behov av lokaler, säger Lis Astrid Andersson (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Vimmerby kommun tvingas införa ett akut intagningsstopp tills vidare, något som en kommun egentligen inte får göra. Foto: TT

Vimmerby kommun tvingas införa ett akut intagningsstopp tills vidare, något som en kommun egentligen inte får göra. Foto: TT

Foto:

Vimmerby2017-03-22 13:58

Förskolekrisen i Vimmerby har varit ett hett diskuterat ämne senaste tiden, med överinskrivningar på samtliga förskolor och en lång kölista på barn som väntar på en plats. Nu ser kommunen ingen annan utväg än att införa ett totalt stopp när det gäller intagning av fler barn i förskolan. Stoppet gäller tills vidare.

Har något sådant här gjorts tidigare i Vimmerby kommun?
– Vad jag vet har det inte gjorts tidigare, och man får egentligen inte göra så här. Vi är skyldiga att erbjuda en plats inom fyra månader, säger Lis Astrid Andersson, som heller inte känner till att någon annan kommun ska ha gjort något liknande.

Men förvaltningschef Birgitha Sahlin ser inget annat alternativ.
– Jag ser det inte som sannolikt att vi skulle drabbas av vite efter det här beslutet. Det grundar jag på att kommunstyrelsen har fattat beslutet att "så här är det". Men det är självklart sorgligt att familjer nu drabbas, säger hon.

Nyligen skrev Vimmerby Tidning om att fackförbunden Svenska kommunal i Vimmerby och Lärarförbundet i Vimmerby gjort en skrivelse till ansvariga på kommunen där man beskriver den pressade situationen för medarbetare inom förskolan. De båda fackförbunden krävde snabbt svar på åtgärder annars skulle man gå vidare till Arbetsmiljöverket.

Birgitha Sahlin bekräftar att det akuta intagningsstoppet som nu införts delvis är en effekt av den skrivelsen.
– Ja, det skulle man kunna säga.
Personalen har påtalat att arbetsbelastningen varit onormalt hög och att många medarbetare mått väldigt dåligt.
– Vi är tvungna att ta till en åtgärd för att inte ännu fler inom personalen ska bli sjukskrivna, säger Peter Karlsson (C).
– Och vi har inga platser helt enkelt. Vi behöver både mer personal och fler lokaler, vilket vi har påtalat länge. Det är inte så att vi inte har larmat. Och vi söker med ljus och lykta, vi jobbar stenhårt med frågan, säger Lis Astrid Andersson, som dock inte vill svara på frågan vem som har ansvaret för den rådande situationen.

Men den tomma förskolelokalen i Pelarne är fortfarande inte aktuell?
– Nej. Behovet finns inte där. Man har gjort bedömning att föräldrar tackar nej till en plats i Pelarne.
– Det här är 1-2-åringar som ska placeras så det är extra viktigt att det blir bra platser, säger Lis Astrid Andersson och tillägger att det är i främst centralorten som man hoppas hitta lokaler.

I det pressmeddelande som skickades ut under onsdagen skriver Lis Astrid Andersson att det i augusti/september kommer finnas platser att erbjuda då de barn som börjar förskoleklass och fritidshem slutar på förskolorna. Men barn- och utbildningsförvaltningen hoppas att det tillfälliga stoppet ska kunna lösas tidigare än så.
– Det är svårt att hitta paviljonger men vi har en som vi hoppas ska bli tillgänglig och som i så fall kan vara på plats i juni månad. Den tänker vi i så fall ha i anslutning till förskolan Lunden eftersom det redan i dag finns en förskola på området, säger Birgitha Sahlin.

De som har blivit erbjudna en plats inom förskolan före intagningsstoppet, har fortfarande kvar sin plats och berörs alltså inte

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om