Oklart hur många av vårdpersonalen som är ovaccinerade

Enligt socialchefen kan kommunen inte garantera att vårdpersonal som möter äldre är vaccinerad.

75 procent av vårdpersonalen tackade ja till vaccination via företagshälsovården i våras och sedand dess har vaccinationerna forsatt via regionen, skriver socialchefen Anette Nilsson till Vimmerby Tidning.

75 procent av vårdpersonalen tackade ja till vaccination via företagshälsovården i våras och sedand dess har vaccinationerna forsatt via regionen, skriver socialchefen Anette Nilsson till Vimmerby Tidning.

Foto: Sofie Olsson / TT-arkiv

Vimmerby2021-10-07 17:00

Anställda är inte skyldiga att svara på om de är vaccinerade eller inte och det förs därför ingen statistik över det, men kommunens socialchef Anette Nilsson menar ändå att det handlar om en stor andel av personalen som valt att vaccinera sig.

– Det baserar jag på att det var 75 procent som tackade ja till vaccination via företagshälsovården i våras. Därefter har fortsatt vaccination av medarbetare skett via regionen, skriver Anette Nilsson i ett mejl till Vimmerby Tidning.

På frågan om hon tycker att det är ett problem att man inte kan garantera att personer som jobbar med äldre och sköra personer är vaccinerade svarar socialchefen att hon såklart vill att alla som kan vaccinera sig gör det.

– Arbetsgivaren, främst via de chefer som finns närmst medarbetarna, uppmanar sin personal att vaccinera sig, skriver hon.

När det kommer till kontakten med patienter och vårdpersonal används, enligt socialchefen, skyddsutrustning fortfarande i samma utsträckning som innan den 29 september, då restriktionerna lättade.

– Vi följer de riktlinjer som finns från smittskyddet inom regionen, skriver Anette Nilsson.

Om det blir möjligt att omplacera personer som inte vaccinerat sig, kommer kommunen att göra det? 

– Jag vill inte spekulera i om det kommer att ske någon omplacering på grund av att man inte är vaccinerad. Vi följer utvecklingen i den frågan och får ta ställning utifrån det.

Får ni frågor om huruvida personalen är vaccinerad från personer som får hemtjänst eller bor på äldreboende?

– Socialförvaltningen har fått någon enstaka fråga från anhöriga om vaccination av personalen.

undefined
Lars Sandberg (C), ordförande i socialnämnden, önskar att all vårdpersonal som kan vaccinerar sig för de gamlas skull.

Socialnämndens ordförande Lars Sandberg (C) håller med socialchefen om att det såklart inte är bra om ovaccinerad personal arbetar med äldre.

– Men vi kan inte tvinga någon att vaccinera sig och vi har inga möjligheter att omplacera eftersom arbetet är vad det är och går ut på att ta hand om brukarna, säger han. 

Skulle du önska att vårdpersonalen var skyldig att uppge om de är vaccinerade eller inte? 

– Det jag skulle önskar är att alla hade sådan moralisk känsla att de gick och vaccinerade sig för de gamlas skull. De allra flesta är utan tvekan vaccinerade men jag skulle vilja att det var 100 procent inom våra verksamheter.

Idag finns inga särskilda kommunala riktlinjer för ovaccinerad personal inom vården mer än att följa de allmänna råd som finns för alla ovaccinerade personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om