Kommunen kan ta halva vinsten

Kommunens förvaltningsbolag har tagit fram nya förslag till ägardirektiv för de kommunala bolagen. Där finns också förslag att kommunen kan ta ut halva vinsten av bolagen som ett koncernbidrag.

Vimmerby2012-02-24 08:06

- Syftet är att direktiven ska vara tydligare, vi vill också vara tydligare med varför vi har bolag, säger Micael Glennfalk, ordförande i kommunstyrelsen och arkitekten bakom förslaget.
Ägardirektiven är fortfarande ett arbetsmaterial och därför inte offentliga i sin helhet och ska närmast ut till de politiska partierna. Förslagen ska också diskuteras med de olika bolagen innan fullmäktige fastställer dom.

Behålla kapital
Kommunen avser nu att ha ett samlat ägardirektiv, med underliggande specifikationer för de olika bolagen.
- Ett viktigt syfte med bolag är att vi ska kunna kvitta vinster mot förluster, och på det viset behålla kapital inom koncernen, säger Micael Glennfalk.
Tidigare har kommunen avkastningskrav varierat från år till år. Nu föreslås en mer generell regel om att kommunen kan ta ut halva vinsten från bolagen - dock max fem miljoner kronor per år.
- Det kan variera i fortsättningen också, vi ska naturligtvis ta hänsyn till bolagens investeringsbehov, men bolagen ska vara beredda på att hälften kan gå som koncernbidrag, säger han.
Han ser inget märkligt i att kommunen tar ut vinstpengar ur bolagen.
- Staten tar 50 procent av Vattenfalls vinst, och jag vet att Linköpings kommun överväger att ta ut 40 procent från Tekniska Verken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om