Kommunen klarar inte budgetmålen: "Mycket allvarligt"

Vimmerby kommun har återigen ekonomiska svårigheter. Resultaten blir inte som man hoppats och nu kan man tvingas göra nedskärningar.

Kommunstyrelsens vice ordförande Marie Nicholson (M) och kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) menar båda att kommunen behöver prioritera sina kärnaverksamheter och titta på effektiviseringar och åtgärder inom verksamheter som ligger utanför det.

Kommunstyrelsens vice ordförande Marie Nicholson (M) och kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) menar båda att kommunen behöver prioritera sina kärnaverksamheter och titta på effektiviseringar och åtgärder inom verksamheter som ligger utanför det.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-06-02 16:45

Prognosen för 2022 pekar på 3,6 miljoner kronor i överskott, vilket är en bra bit ifrån de 20 miljoner kronor som var målet i budgeten. De stora posterna är Socialnämnden, vars prognos visar 18,5 miljoner minus, och Barn- och utbildningsnämnden, som gör en prognos på minus 9 miljoner jämfört med budgeten.

– Det här är mycket allvarligt. 20 miljoner är inte så förskräckligt mycket men vi har som mål att ligga mellan 1 och 2 procent i överskott och 20 miljoner motsvarar de två procenten, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C). 

Kommunen har tidigare räddats av goda finanser men med tanke på börsen och ränteläget ser det inte lika ljust ut nu. Därför är man tvungen att börja titta på åtgärder och har tillsatt en "effektiviseringsgrupp" som ska undersöka var man kan spara pengar.

– Vi har höga sjukskrivningstal och varje åtgärd där gör väldigt mycket pengar. Sjukskrivningarna vi har idag innebär kostnader på 16 miljoner kronor om året i bara sjukersättning, inte inräknat vikarier och kringkostnader. Där finns en potential som inte innebär att man behöver göra besparingar, säger Jacob Käll (C).

Enligt Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, ska man prioritera kärnuppdragen, som vård, skola och omsorg. 

– Det är inte där vi ska göra effektiviseringar utan vi tittar på det som ligger utanför det lagstadgade. Det är ingen lätt uppgift men det måste göras, säger hon.

undefined
"Vi behöver jobba väldigt hårt med ekonomin nu och vi hade naturligtvis velat ha bättre resultat", säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Jacob Käll (C) är tydlig med att effektiviseringen inte behöver leda till att anställda blir av med sina jobb utan att man i första hand kommer att titta på saker som exempelvis IT-kostnader.

– Vi behöver jobba väldigt hårt med ekonomin nu och vi hade naturligtvis velat ha bättre resultat. Vi har infört en helt annan typ av uppsiktsplikt där vi följer ekonomin men det tar sin tid och har inte fått effekt än. Vi kanske skulle ha satt in effektiviseringsgruppen tidigare, säger Jacob Käll (C).

I budgetramarna för 2023, som lades fram som förslag på onsdagen, behöver varje nämnd effektivisera sin verksamhet med en procent. 

– I grova drag lägger vi en budget som totalt skulle innebära ett överskott på en procent och det lämnar inget utrymme för budgetförstoring för någon nämnd. Det är en tuff budget med stora utmaningar men vi måste komma dithän, säger Jacob Käll (C).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!