Kommunen köper ALV-aktier

Vimmerby kommuns förvaltningsbolag köper genom inlösen minoritetsägarnas aktier i Astrid Lindgrens Värld. Därmed äger kommunen 100 procent av aktierna i ALV. Priset kommunen betalar för de 45 aktierna ligger vida över priset enligt den värdering av ALV kommunen nyligen offentliggjort.

Vimmerby2009-11-27 07:12

- Ja, det är ett överpris här, aktierna i bolaget är ju inte alls värda lika mycket per styck, men de här aktierna finns ju inte på någon börs och vi har mer tittat på värdet av att äga alla aktier i bolaget, säger Magnus Gustafsson, m, ordförande för det kommunala förvaltningsbolaget.

Inlösen
Affären där kommunen köper de 45 aktierna för sammanlagt 500 000 kronor blev klar på torsdagseftermiddagen efter ett par veckors förhandlingar mellan förvaltningsbolagets företrädare och de tre minoritetsägarna, tillika sagoparkens grundare, Rein Soowik, Per Jalminger och Tommy Isaksson.
- När en ägare har mer än 90 procent av aktierna i ett bolag har man rätt att lösa in de övriga aktierna, säger Magnus Gustafsson.
Enligt den värdering kommunen låtit göra är de 250 000 aktierna i bolaget värda 140 kronor styck, när hänsyn tagits till en royalty på tio procent.
Nu betalar kommunen över 11 000 kronor styck för de sista 45 aktierna. Med den prissättningen skulle hela bolaget betinga ett värde på svindlande 2 777 750 000 kronor.
- Det här är det pris vi kommit fram till för de här aktierna, och vi är nöjda med det, säger Magnus Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om