Kommunen köper lokstallet

Vimmerby kommun köper gamla lokstallet i Vimmerby. Priset är satt till en krona. Men samtidigt tar kommunen på sig miljöansvaret för markområdet.

Vimmerby2009-04-30 06:28

Det är en segsliten affär som nu är klar mellan Banverket och Vimmerby kommun. I flera år har parterna fört diskussioner om det gamla lokstallet intill järnvägsspåret strax söder om stationen i Vimmervby. ett lokstall som inte används på många år.
Nu är dock parterna överens om en affär. Kommunen betalar en krona för byggnaden och för ett markområde närmast runt byggnaden, dock inte åt det håll där spåren till Stångådalsbanan ligger.
- Avsikten är att byggnaden ska bevaras, men vad vi ska använda den till är inte klart, säger Carl-Axel Centerstig.
Kommunen tar också på sig ansvaret för miljön i den mark som ingår i affären. Det innebär att det är kommunens sak att sanera i det fall det skulle visa sig finnas något i marken.
De undersökningar som gjorts visar dock att det inte är några överhängande risker för någon miljöskandal. Det har gjorts fynd av bly, som visade sig komma från ett bilbatteri som legat i marken och en del petroleum, men det är heller inte mer än vad som bedöms med tanke på att lokstallet varit garage för diesellok i många år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om