I år har även politiker deltagit.
– Vi har haft två utbildningsdagar och ska ha ytterligare en med politiker i år, säger Carolina Leijonram.
Programmet för ledarskapsutveckling går ut i september och kommunstyrelsens arbetsutskott, liksom de fackliga organisationerna, står bakom att ett fortsatt program handlas upp för 2020-2027. Avsikten är att upphandlingen sker under sommaren och man räknar med att det kostar mellan sex och sju miljoner kronor för hela avtalsperioden, alltså cirka en miljon per år.
Hittills har runt 120 kommunala chefer deltagit.
– Vi har 80-90 chefer i organisationen, under tiden försvinner en del och nya kommer till, säger Carolina Leijonram.
Utöver kommunens förvaltningar och bolag har också till exempel Itsam köpt en del platser.
Vad har det utgående programmet gett för resultat?
– Vi ser en utveckling hos de ledare som varit med och ser resultaten bland annat genom medarbetarsamtal och medarbetarenkäter. Det finns också nationell forskning som ger stöd för att det har effekt för alla i organisationen. Vi har gemensamt språk, transparens mellan avdelningar, förvaltningar och bolag. Ledarskap är precis som fysisk träning ingenting man blir färdig med utan man behöver ständigt fortsätta att jobba med det, säger Carolina Leijonram.
I den kommande fasen ska man gå mera på djupet med de delar man hittills jobbat med.
I vilken utsträckning har politiker varit delaktiga i ledarskapsprogrammet?
– Det har varit en del enstaka insatser, men i år har också politiken påbörjat ett program. Samtliga politiska ledningar i nämnder och bolag är med. De har en egen inriktning, för de är mera indirekta ledare och har därför en annan roll i sitt ledarskap.
Har den kris kommunen gått igenom påverkat innehållet i det kommande ledarskapsprogrammet på något sätt?
– Nej, vi har vår inriktning ända sen 2012. Det är i så fall att vi fått en starkare insikt för vikten av att nå en trygg och tillitsfull organisation och en insikt i vad brister i trygghet och tillit kostar i form av mänsklig energi och ekonomsikt. Målet är att medarbetare känner att det är en bra organisation som man vill jobba i och ge invånarna den service de förväntar sig, säger hon.
Vimmerby kommun och de egna bolagen har cirka 1 450 anställda och omsätter tillsammans uppemot 1,4 miljarder.