Kommunen köpte tjänster svart av Vimmerbypolitiker

En Vimmerbypolitiker sålde företagstjänster till Vimmerby kommun utan varken avtal och F-skattsedel. Samtidigt hade han förtroendeuppdrag som både vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden och som ersättare i kommunfullmäktige. Kommunen menar att man inte varit medveten om avsaknaden av F-skatt och har därför varken gjort skatteavdrag eller betalat sociala avgifter och tjänsterna kan därmed klassas som svartjobb.

Vimmerby kommun gjorde varken någon upphandling eller tecknade något avtal med Terra Bygg & Konsult och samarbetet avbröts först när nytillträdde fastighetschefen uppmärksammade att företaget ej mötte kommunens leverantörskriterier.

Vimmerby kommun gjorde varken någon upphandling eller tecknade något avtal med Terra Bygg & Konsult och samarbetet avbröts först när nytillträdde fastighetschefen uppmärksammade att företaget ej mötte kommunens leverantörskriterier.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-06-19 19:00

Kjell Alexandersson (M), nummer 11 på moderaternas lista inför höstens val, driver det enskilda företaget Terra Bygg & Konsult som bedriver teknisk konsultverksamhet inom bygg- och anläggningsteknik samt skogsförvaltning. Företaget fakturerade Vimmerby kommun frekvent under åren 2016-2017 till en total summa om 173 000 kronor men någon upphandling gjordes aldrig.

"Nu har vi stämt av och hittar inga aktiva avtal mellan Vimmerby kommun och det bolag du frågade om. Det kan vara så att man själva har direktupphandlat men jag får hänvisa dig till Vimmerby för mer info", skriver upphandlingschefen Lars Thelin i ett mejl.

Men någon egen upphandling har inte gjorts av Vimmerby kommun, istället avbröts samarbetet när det uppdagades att Terra Bygg & Konsult inte var registrerat för F-skatt.

"Det finns inte något avtal. Vi har dock inte köpt tjänster av dem på ett antal år beroende på att när vår nuvarande Fastighetschef Torbjörn Bergström började på Vimmerby kommun uppmärksammade han att Terra inte var registrerade för F-skatt och på grund av det kriteriet var de ej godkända som leverantör", skriver ekonomichef Roger Sjögren i ett mejl. 

undefined
Vimmerby kommun gjorde varken någon upphandling eller tecknade något avtal med Terra Bygg & Konsult och samarbetet avbröts först när nytillträdde fastighetschefen uppmärksammade att företaget ej mötte kommunens leverantörskriterier.

Vad innebär det då att ett företag inte är registrerat för F-skatt? Pia Blank Thörnroos är rättslig expert på Skatteverket och hjälper oss reda ut.

– Om kommunen köper tjänster av en enskild firma som saknar F-skatt ska kommunen göra både skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter, säger Blank Thörnroos.

Men det finns fortfarande en chans att korrigera misstaget och betala in de dryga 54 000 kronor som saknas i sociala avgifter.

– Skedde det 2016 är det sista året i år att begära omprövning. Det är otroligt viktigt att alla har rutiner för när företag saknar F-skatt. 

Hur vanligt är det att ett företag saknar F-skatt?

– De flesta företag som säljer tjänster har det för det brukar stå i kravet för upphandling och är en av de mest centrala sakerna. Om svenska företag känner till något är det att deras underleverantörer ska inneha F-skatt.

Vilket ansvar har den enskilda firman i det här fallet?

– De har ansvar för att ta upp beloppet i sin inkomstdeklaration och det får man förutsätta att personen har gjort.

Vilket ansvar har kommunen?

– Den som köper en tjänst måste alltid fundera på om den ska göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgift, och då måste man kontrollera F-skatten.

Men undantag finns från kravet om kontroll, till exempel om företaget har uppgett muntligt att de innehar F-skatt eller att det står på fakturan. 

– Den som köper tjänsten ska kunna lita på uppgifter som står i fakturan. Man ska kunna lita på informationen som ges, säger Blank Thörnroos.

Vimmerby Tidning har efter samtal med Skatteverket återvänt till kommunen med frågan om huruvida man korrigerat felen i efterhand. 

– Helt klart borde man ha gjort det direkt när det uppdagades och jag kan inte svara på varför det inte gjordes. Det får vi självklart rätta till nu och skapa rutiner för det. Det är jättebra att det uppdagades, säger ekonomichef Roger Sjögren. 

Innebär det här att kommunen använt sig av svartjobb?

– Det kanske kontentan blir men det låter hårt när det inte varit avsiktligt.

undefined
Kjell Alexandersson (M) sitter den här mandatperioden som överförmyndare och ersättare i både miljö- och byggnadsnämnden samt kommunfullmäktige. Under föregående mandatperiod hade han sammanlagt sju olika uppdrag fördelade över tid. Bland annat som vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Alexandersson har under nuvarande mandatperiod flera förtroendeuppdrag i kommunen så som överförmyndare och ersättare i både miljö- och byggnadsnämnden samt kommunfullmäktige. Föregående mandatperiod satt Alexandersson på totalt sju olika poster, däribland som vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, ersättare i kommunfullmäktige och suppleant i Vimarhem AB.

Hur kommer det sig att du fick de här uppdragen av kommunen utan F-skatt?

– Jag kom in via ett annat företag som sedan ville jag skulle köpa det bolaget. Det var väldigt många bollar i luften där under en period och jag har uppfattat det hela tiden som att jag är godkänd för F-skatt från 2015, det är så jag har tolkat det, säger Alexandersson.

Menar du att det har blivit ett missförstånd, där du trott att du är godkänd och kommunicerat det till kommunen?

– Ja. För det här har kommunen fått, säger Alexandersson och pekar på ett registerutdrag från Skatteverket,

– Med den här handlingen i botten har jag varit helt i god tro med att allting är okej.

Men enligt registerutdragets skatteform kan vi se att du inte är godkänd förrän 28 december 2017, eller hur?

– Ja men jag har tolkat det helt annorlunda. I mitt huvud har det varit från 2015.

Men det som står från 2015 är din redovisningsperiod?

– Ja.

Har du tagit upp de här fakturorna i din inkomstdeklaration?

– Ja, naturligtvis.

Kan det anses jävigt att du fått de här jobben utan avtal samtidigt som du suttit på förtroendeuppdrag?

– Nej, det tycker jag inte för det här är helt andra personer. De är tjänstemän.

Sista fakturan skickas ett halv år innan du blir godkänd för F-skatt, stämmer det då att kommunen avslutar samarbetet för att de inser att du inte har F-skatt?

– Varför säger ingen något till mig då? Hade de sagt något hade jag direkt krediterat och gått in och fixat till det. Jag känner mig lite lurad.

undefined
Kommunstyrelsens vice ordförande Marie Nicholson (M) säger att hon inte känt till något som rör partikollegans privata företag. "Jag kan bara utgå ifrån att han följer de regler som finns uppsatta för förtroendevalda", säger Nicholson.

När Vimmerby Tidning når Marie Nicholson (M) för en kommentar känner hon inte till att Alexanderssons företag ska ha anlitats av kommunen.

– Nej, jag vet ingenting om hans privata företag. Det är inget jag ställer frågor om, säger Nicholson.

Tycker du det är problematiskt att han sålt tjänster till kommunen utan avtal?

– Det är det naturligtvis. Man ska följa alla regler oavsett om man är förtroendevald eller vanlig företagare.

Är det problematiskt att tjänsterna rört fastigheter som kan kopplas till barn- och utbildningsnämnden samtidigt som han suttit som vice ordförande?

– Barn- och utbildningsnämnden har inte så mycket med byggnaderna att göra men jag utgår ifrån att har det varit något överlappande intresse så har Kjell deklarerat sig jävig. Jag kan bara utgå ifrån att han följer de regler som finns uppsatta för förtroendevalda. 

Kommunen har gjort sig skyldig till att inte betala den skatt och de arbetsgivaravgifter som de borde ha gjort i och med att Alexandersson saknade F-skatt. Vad tänker du kring det?

– Det ser väldigt illa ut. Men det är sådan detaljnivå som jag inte har någon insikt i så de här frågorna måste du ställa till Kjell i egenskap av företagare.

Påverkar det här förtroendet för honom i sina politiska uppdrag?

– Jo men jag tycker att alla politiker oavsett uppdrag ska sköta även den privata delen och sina företag naturligtvis och det tycker jag gäller alla.

Kommer ni gå vidare med det här internt?

– Vi kommer säkert ställa frågan om vad det är som har skett och ge honom en chans att förklara om det skett något missförstånd, säger Nicholson.

Flera av de tjänstemän som arbetade under åren 2016-2017 är inte längre i tjänst i kommunen men ekonomichef Roger Sjögren har kunnat ta fram uppgifter på att kommunen inte reparerat felet ännu.
Flera av de tjänstemän som arbetade under åren 2016-2017 är inte längre i tjänst i kommunen men ekonomichef Roger Sjögren har kunnat ta fram uppgifter på att kommunen inte reparerat felet ännu.
Vimmerby Tidning

2022

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!