"Kommunen kör över facken"

Chans att höja lönen med 5000 kronor i månaden. Men bara 15 av kommunens lärare har ansökt om att få bli förstelärare. En anledning är villkoren i de nya tjänsterna. Båda lärarfacken är kritiska. - Kommunen kör över facken i den här frågan, säger Josephine Svensson, lokalombud på Lärarnas Riksförbund.

Kritiserar villkoren. Josephine Svensson, lokalombud på Lärarnas Riksförbund, gillar inte kommunens upplägg för de nya karriärtjänsterna.

Kritiserar villkoren. Josephine Svensson, lokalombud på Lärarnas Riksförbund, gillar inte kommunens upplägg för de nya karriärtjänsterna.

Foto:

Vimmerby2013-10-15 06:23


Villkoren för statens satsning på karriärtjänster för lärare avgörs av kommunerna. I Vimmerby har man bestämt att förstelärarna ska ha en vanlig semesteranställning med 40 timmars arbetsvecka och fyra veckors semester.
Både Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet har gått emot förslaget.
- Villkoren är inte speciellt bra och bägge facken är emot. Vi tror inte att man hinner med sitt arbete på 40 timmar. Det här är ett ensidigt arbetsgivarbeslut, säger Josephine Svensson och fortsätter:
- Lönen höjs och det är fantastiskt bra, men villkoren är så pass dåliga att jag inte är förvånad över att få söker tjänsterna. Kommunen kör över facken i den här frågan.

Kommunen står fast
Svensson anser att ferietjänst, med 45 timmars arbetsvecka och semester under loven, bör gälla även för förstelärarna.
- Tanken är att man ska lägga upp mycket av det pedagogiska utvecklingsarbetet på egen hand utöver sin vanliga undervisning och det klarar man inte om man ska arbeta mindre tid. Sedan är vi till för eleverna och då ska vi vara i skolan när de är i skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om