Kommunen missade upphandling – "Brott mot lagen"

Vimmerby kommun lät bli att göra en upphandling när man anlitade en konsult för att reda ut en problematisk skolmiljö på Astrid Lindgrens skola 2018.

Kommunen betalade över två miljoner kronor till en konsult utan att upphandla tjänsterna. Det avslöjar SR P4 Kalmar.

Kommunen betalade över två miljoner kronor till en konsult utan att upphandla tjänsterna. Det avslöjar SR P4 Kalmar.

Foto: Arkiv

Vimmerby2021-04-01 11:39

Det rapporterar SR P4 Kalmar som uppger att kommunen har betalat över två miljoner kronor för tjänsten utan att ha gjort någon upphandling.

– Det blev fel, medger förvaltningschefen Ola Karlsson till P4 Kalmar.

Kommunen anlitade konsulten 2018 för att komma tillrätta med problem i skolmiljön på Astrid Lindgrens skola i Vimmerby.

Skolinspektionen pekade då på omfattande brister och radade upp kritik i nio punkter och krav på åtgärder och hotade kommunen med ett vite på 500 000 kronor.

När det primära uppdraget var slutfört och Skolinspektionen backat från vitet fortsatte kommunen ändå att anlita konsulten.

Enligt uppgifter till SR P4 Kalmar bottnar det i att konsulten påpekade att det fanns fortsatt behov tjänster även när det första kontraktet gått ut. Det ledde till fortsatta uppdrag utan att någon av tjänsterna upphandlades. Totalt har kommunen betalat över två miljoner kronor till konsulten, enligt P4 Kalmar.

Det gör att kommunen brutit mot lagen om offentligupphandling, enligt Pär Cronhult, chefsjurist på tankesmedjan Den Nya Välfärden.

– Så vitt jag kan se föreligger en annonseringsskyldighet i det här fallet, grundat på de avtal och de betalaningar som skett, säger Pär Cronhult till SR P4 Kalmar.

Ola Karlsson säger även till radiokanalen att kommunen lärt av misstaget och vidtagit åtgärder så att samma sak inte ska inträffa igen. 

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!