Kommunen och länsstyrelsen satsar på gravfältet

Gravfältet med 300 gravar där järnålderns Vimmerbybor vilar ska få en skötselplan. Men först ska gravfältet karteras. _ Vi kommer också att se om det finns andra synliga lämningar efter exempelvis husgrunder, säger Håkan Nilsson, som utför själva kartläggningen.

Vimmerby2008-04-22 06:24


Gästgivarehagen ska få chansen. Chansen att bli något mer än ett ovanligt naturskönt ställe att passera under hundpromenaden. Vimmerby kommun och Länsstyrelsen i Kalmar län gör nu en insats för att sköta gravfältet.
- Gästgivarehagen har aldrig blivit särskilt väl utnyttjad och kommunen vill se en bättre användning av hembygdsparken. På sikt hoppas vi på ökad tillgänglighet och mera liv i hagen, säger Gertove Gustafsson, kultur- och fritidsförvaltningen.

Ritas upp
Just nu pågår ett första steg i satsningen, med kartläggning av gravfältet. Håkan Nilsson från Kanton Landskapsarkeologi karterar gravfältet med en GPS, tillsammans med Anette Färjare på Länsstyrelsens uppdrag.
- Vi kommer att rita upp varje enskild grav, se vilka gravtyper som finns och vad de har för skador och kommer också att se om det finns synliga lämningar efter andra lämningar, som exempelvis fossil åkermark och husgrunder, säger Håkan Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om