Kommunen om restaurangkrisen: "Vi jobbar med det"

Kommunen överväger tillståndslättnader för att hjälpa den krisande restaurangbranschen.

 ”Vi är medvetna om att de insatser kommunen kan göra för att hjälpa restaurangnäringen gör väldigt liten skillnad för en industri i kris”, säger Marie Nicholson.

”Vi är medvetna om att de insatser kommunen kan göra för att hjälpa restaurangnäringen gör väldigt liten skillnad för en industri i kris”, säger Marie Nicholson.

Foto: Elin E Elmström

Vimmerby2021-03-19 12:00

Den senaste tiden har många kommuner valt att stödja sina lokala krögare genom tillståndslättnader. Jönköping sköt till 4,5 miljoner i stödpaket. Västervik valde att halvera avgiften för alkoholtillsyn och att lägga 1,25 miljoner på ökad marknadsföring. I Oskarshamn är de kommunala avgifterna för uteserveringar uppskjutna till 2022. I Vimmerby menar Marie Nicholson (M), Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, att miljonsatsningar på att hjälpa branschen redan satts i bruk.

– Kommunens enskilt största stöd av restaurangnäringen har varit gymnasieluncherna som har gått på väl över en miljon kronor under 2020 och början av 2021, säger hon. 

Näringslivschef Thomas Svärd menar att kommunens satsning på presentkort och marknadsföring ökar den siffran. 

– Åtgärderna för att hjälpa näringslivet i Vimmerby ligger nog på några miljoner. Bland annat har det lagts ungefär 1,1 miljoner på lokala presentkort till anställda i kommunen. Ett par hundra är ännu inte inlösta så de skulle vara jättebra att få in i restaurangnäringen under den här tuffa tiden. 

undefined
"Vi har veckovis kontakt med Tillväxtverket och Regionen för att få dem att se att Vimmerby har drabbats väldigt hårt av pandemin." säger Thomas Svärd.

I veckan rapporterade SCB att restaurangena i Vimmerby är de som förlorat mest i länet under 2020. 

– Det är becksvarta siffror för många, säger Tomas Svärd och tilläger:

– Jag önskar att vi haft en jättepåse med pengar och kunnat hjälpa med likviditeten, men vi har att förhålla oss till en budgetsituation och en kommunallag. Det vi gör är att ge näringsidkare möjligheten att flytta fram fakturadatum just nu.

Nicholson menar att krisledningsnämnden tagit en rad beslut för att hjälpa krögarna. 

– I februari tog vi beslut att tillsynsavgifter för servering av alkohol inte skulle tas ut för 2020. Nu i tisdags beslutade vi att de restauranger som inte omfattas av sommartorget har möjlighet att öppna sina uteserveringar en månad tidigt, 1 april, utan extra avgift. Vi är också öppna för att även i år ha en avgiftsfri förläggning av sommartorget.

Men enligt krögare Durhan Elezovic i Vimmerby är inte det tillräckligt.

– Det är positivt att de bjuder på första månaden med uteservering, samtidigt bjuder många andra kommuner på hela årsavgiften. Vi går knappt runt och skulle behöva mer stöd.

– Vi överväger alla avgifter så det är inte omöjligt att det kommer fler besked, säger Marie Nicholson.

– Det stora stödet måste dock komma från nationellt håll och det har kommunens politiker jobbat aktivt för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!