Kommunen rustar för att möta vårfloden

Under årets första dygn med plusgrader steg Vervelån med sju centimeter. Dammen i Brännebro är en av de platser där kommunen befarar problem när snön nu smälter.

Vimmerby2010-03-20 05:05

- Vi agerar nu för att få länsstyrelsen att mana kraftbolagen att öppna alla dammluckor så mycket de kan, men vi behöver också allmänhetens hjälp, säger Per-Åke Svensson, kommunalråd i Vimmerby.
När snösmältningen nu går in i ett intensivt skede kommer stora mängden snö att bli till vatten.
- Det är 108 liter vatten i varje kubikmeter snö, så mycket vatten blir det, säger Bengt Jonsson säkerhetsansvarig på Vimmerby kommun.
Han satt under fredagen i ett möte med länets säkerhetsorganisationer och diskuterade hur man kan förebygga vårflodens problem så långt det går.
Kommunen ser i huvudsak tre riskområden, Rumskulla, Gullringen och Stångådalen.

Öppna luckor
- Vi har via länsstyrelserna satt press på kraftbolagen att öppna luckorna i Storebro och i Blomsfors för att sänka nivåerna i dammarna så mycket vattendomarna tillåter.
Kommunens egna mätningar visar att flödet stiger snabbt också i Vervelån som rinner genom dammen i Brännebro vid Gullringen.
- Vi har öppnat så mycket vi kan där, men bara under de senaste dygnet har vattennivån stigit med sju centimeter i ån, säger Bengt Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om