Kommunen rustar för svininfluensan

Nya hygienföreskrifter som ska ut i verksamheten - och till invånarna. Vässat säkerhetstänk och en funderare på de samhällsviktiga insatserna. Nu förbereder sig kommunen för svininfluensan. - I värsta fall kan upp till 50 procent av vår personal bli sjuk och då ska vi inte behöva ställa oss frågan "vad gör vi nu?", säger Bengt Jonsson, risk- och säkerhetssamordnare på Vimmerby kommun.

Vimmerby2009-08-16 08:50


Glada grisar i svartvitt på whiteboarden bakom ryggen på kommunens risk- och säkerhetssamordnare påminner om att Bengt Jonsson fått en ny uppgift på sina axlar. Nu samordnar han kommunens strategi för att tackla den nya influensan, även känd som svininfluensan.
- Jag har inte det medicinska kunnandet, men har regelbundet samtal med kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, MAS, och får information från smittskyddsläkare Claes Söderström. Dessutom sitter jag med i en länsövergripande grupp som jobbar med de här frågorna.

Säkra viktigaste jobben
Det viktigaste han har för ögonen är att även om de värsta farhågorna slår in, att hälften av oss kommer att tvingas vara borta från jobbet någon vecka under hösten och vintern för att vårda vår influensa, ska kommunens invånare känna att allt är ungefär som vanligt.
- De som behöver vård och omsorg ska få det, om 92-åriga Agda sitter insnöad ute på landet ska hon få den hjälp hon behöver.
Överst på listan över personal som utför samhällsviktiga insatser är just de som också är prio ett över de som först ska få vaccin - sjukvårdspersonal.
- Men när man börjar titta på vilka funktioner som är viktiga får man hela tiden nya vinklar. IT-avdelningen är ju också viktig för att vi ska komma in i journalsystemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om