Kommunen säljer Ekkullen till ALV

Kommunen säljer Ekullen och hästhagen mellan ALV och brandstationen för 5,1 miljoner.
Flera S-ledamöter vill att kommunen behåller Ekkullen. Men en majoritet i kommunstyrelsen står bakom uppgörelsen.

Här ska Ekkullen ersättas. Området direkt söder om bostadsområdet Sörgården, som skymtar i bakgrunden, ska ställas i ordning till ett strövområde istället för ekkullen som säljs till ALV.

Här ska Ekkullen ersättas. Området direkt söder om bostadsområdet Sörgården, som skymtar i bakgrunden, ska ställas i ordning till ett strövområde istället för ekkullen som säljs till ALV.

Foto:

Vimmerby2011-06-23 06:14


- Det här innebär att ALV får möjlighet att bygga en ny Emil-miljö, det handlar om ännu en stor mångmiljoninvestering, säger Micael Glennfalk, M, ordförande i kommunstyrelsen.
Ett avtalsförslag har förhandlats fram mellan kommunen och ALV om en affär för det drygt 30 000 kvadratmeter stora området mellan nuvarande ALV och brandstationen. Det omfattar den så kallade Ekullen samt hästhagen utmed gång- och cykelvägen till ALV:s personalentré.
5 150 000 kronor ska ALV betala för marken.

Plan för ny miljö
Till grund för försäljningen ligger en ny detaljplan som kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att anta på måndag.
Planen ger ALV möjlighet att bygga en ny sagomiljö. Siktet är inställt på en ny Emilmiljö 2013.
Samtidigt finns det motstånd mot att strövområdet Ekkullen, som förvisso är skyddat i planen, ändå hamnar inom sagoparken, och därmed stänger ute allmänheten från reakreation i Ekkullen.
Det är också anledningen till att tre av S-ledamöterna samt vänstern röstade emot försäljningsavtalet.
- Vi tycker att kommunen kan sälja den så kallade hästhagen, men behålla Ekkullen så att den också fortsättningsvis blir tillgänglig som ett strövområde för både turister och Vimmerbybor. Vi föreslog att kommunen skulle ta upp en ny förhandling med ALV om det, säger Helen Nilsson, S.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om