– Det kan bli svårt att tanka vid längre strömavbrott. Förr kunde man koppla om och pumpa bensin manuellt vid mackarna. Det går inte i dag. Därför ser vi nu över vad behovet är för en månad så att vi sen kan säkra det, säger kommunens säkerhetssamordnare Håkan Westerback.
Som en följd av kriget i Ukraina ser kommunen över säkerhetsläget och beredskapen inom flera områden. Det handlar bland annat om IT-säkerhet och beredskap för att klara viktiga samhällsfunktioner under en längre period. Där spelar drivmedel för fordon en viktig roll. I första hand ska man se hur mycket drivmedel som går åt för räddningstjänsten och hemtjänsten på en månad.
– Beredskapslager finns inte i någon större omfattning och vi har identifierat tillgången till drivmedel som en risk i ett läge med långvarigt strömavbrott, säger Håkan Westerback.
Arbetet sker tillsammans inom länets krishantering.
– Även den lokala polisen och ambulansen kan ingå i en sån lokal beredskap även om det är andra huvudmän än kommunen för de verksamheterna, säger han.
Totalt kan det röra sig om ett runt ett 80-tal fordon. Bara omsorgen i Vimmerby har nära 50 bilar för hemtjänstpersonal och sjuksköterskor. Fyra är elbilar övriga hybrider av olika slag.
– Vi tänker oss en tank någonstans som buffert. Räddningstjänsten är en bra plats eftersom vi har reservkraft att använda och det bränsle som lagras måste också omsättas regelbundet för att inte bli dåligt, säger Håkan Westerback.