Kommunen ska skära bort 20 miljoner

Kommunen ska minska sina kostnader med runt 20 miljoner nästa år. Tajta budgetramar kan tvinga flera nämnder att säga upp personal för att klara ekonomin. Skolorna i Storebro, Djursdala och Brännebro och förskolan i Pelarne ska vara kvar.

Vimmerby2009-06-11 06:12

- Det är en väsentligt tuffare budget för nästa år och det kommer att märkas i flera verksamheter, men det är nämndernas uppgift att hitta lösningar för hur man ska klara de ramar fullmäktige beslutar om, säger Carl-Axel Centerstig, c om kommunstyrelsens förslag om budgetramar för nästa år.
Vilka konkreta besparingar det blir vill han inte gå in på, utan hänvisar till att det är nämndernas sak att prioritera under höstens budgetarbete.
Flera av nämnderna får mindre pengar än i år. Barn- och ungdomsnämnden och kultur- och fritidsnämnden får en miljon mindre. Kommunstyrelsens ram minskar med två miljoner.
Omsorgsnämnden får fyra miljoner mer och socialnämnden en miljon mer.
Samtidigt ska samtliga nämnder klara sina egna kostnadsökningar för löner och andra prisökningar. Effekten av det här blir att kommunens kostnader i slutänden ska minska med ungefär 20 miljoner kronor.
- Vi är i ett allvarligt ekonomiskt läge och på väg in i en ännu värre situation. Det enda vi sagt inte ska genomföras av de tänkta åtgärder som diskuterats är de tre skolorna och förskolan som blir kvar. I övrigt är hela smörgåsbordet öppet för nämnderna, säger Tomas Peterson, m, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om