Kommunen skär bort 24 miljoner

Kommunen skär bort verksamhet motsvarande 24 miljoner kronor för de kommande två åren. Det ger en total budgetram på 635,5 miljoner som ligger fast också för 2013.
Socialdemokraterna vill anslå drygt tolv miljoner mer i budgetramarna än Alliansen.

Vimmerby2011-06-29 06:24

Det står klart efter fullmäktiges budgetbehandling på måndagskvällen.
- Vi måste vända trenden med underskott varje år, för att kunna satsa på utveckling av kommunen, sade Micael Glennfalk, M i remissdebatten.
T.f oppositionsrådet Helen Nilsson, fokuserade på tryggheten.
- Vi kan inte skära så mycket. Det behövs resurser i många verksamheter efter turbulenta år med lågkonjunktur, vi ser också att nämnderna ligger på runt tio miljoner minus år efter år, sade hon.

Samma ram i två år
Först togs beslutet att budgeten ska vara tvåårig i fortsättningen. Den rödgröna oppositionen är också för en tvåårsbudget, men markerade ändå med en votering att man inte uppskattar att ett förslag om tvåårsbudget lades fram för beslut under sittande möte i kommunstyrelsen. Omröstningen i fullmäktige slutade dock 28-17 för att införa en tvåårsbudget från och med 2012-2013.
Den största besparingen, procentuellt sett, drabbar teknik- och servicenämnden som ska minska sina kostader med runt tio miljoner.
- Det blir synnerligen tufft, men det är en del i en tydlig prioritering där vi vill hålla ned besparingarna inom omsorg och skola och andra områden vi anser är viktigare än att klippa gräset, sade Björn Swedborg, M, ordförande i teknik- och servicenämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om