Hittills har ett 20-tal yrkeskategorier fått egna hashtags i kölvattnet av metoo där tusentals, framförallt kvinnor, vittnar om sexuella trakasserier inom allt från teatervärlden till juristsamfund och nu senast journalister. Kommunen är en av Vimmerbys största arbetsplatser. Trots att kommunen har över 1300 fasta medarbetare och hundratals vikarier, har hittills inga kända fall av sexuella trakasserier kommit upp till ytan, säger HR-chef Monica Bergh.
- Nej, inte som jag känner till. Inte sexuella trakasserier, däremot har vi ju haft andra former och för något år sedan hade vi ett ärende som gällde mobbning.
Tar fram en ny plan
I kölvattnet av #metoo väljer Vimmerby kommun att revidera sin skriftliga policy mot trakasserier. Nu ska det mer tydligt framgå att man tar starkt avstånd från alla former av ofredanden.
- Vi har ju redan en generell policy för kränkande särbehandling. Men sedan insåg vi att vi måste revidera den och ta med trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i den också. Så nu lägger vi till det och även hur tydliga vi är med att vi tar avstånd från all typ av kränkande behandling, säger Monica Bergh.
Är den nya policyn något som har kommit till efter metoo-rörelsen?
- Ja, revideringen har kommit i samband med den här rörelsen. Men inte enbart på grund av den. Vi har haft det på gång en tid för vi tyckte själva att vi hade en lucka i vår plan när vi inte hade uttryckt det mer specifikt med just sexuella trakasserier bland annat.
Monica Bergh säger att kommunen agerar direkt om det skulle komma fram anmälningar om sexuella trakasserier.
- Vi ser väldigt allvarligt på det. Jag har ju ganska lång erfarenhet och har varit med om att det har förekommit där jag har arbetat tidigare. Jag har själv, när jag jobbat inom andra arbetsplatser både statligt och i landstinget, sagt upp både personal och höga chefer på grund av att detta har förekommit.
Monica Bergh säger att den nya reviderade policyn just nu är ute på remiss och beräknas vara klar kring årsskiftet.
- Under den tiden gäller ju såklart den policy vi har nu om kränkande särbehandling, tills vi får klart den nya där vi är ännu tydligare.