Kommunen söker lösning för mer lokal mat i köken

En kommunal inköpscentral kan öka möjligheten för att köpa mer närproducerad och ekologisk mat till skolor och äldreomsorg.Det föreslår Micael Glennfalk (M).- Ett jättebra initiativ, men jag tror att det finns ännu enklare sätt, säger Håkan Jonsson, grisproducent i Brantestad, som aldrig levererat ett enda kilo kött till kommunens kök.

Vimmerby2014-01-18 05:06

Den kommunala maten i Vimmerby ska så långt det är lagas nära de som ska äta den. Kommunalrådet Micael Glennfalk (M) tycker också att det är dags att underlätta kommunens inköp av lokalt producerade råvaror.
Idag är problemen flera för lokala producenter: volymerna är stora, transporter till köken, de sammanvägda stora anbuden.
Glennfalk vill införa en kommunal inköpscentral där man landar all mat från mindre producenter och distribuerar den i egen regi till sina kök.
- Det skulle både skapa fler jobb på landsbygden och ge oss nära producerad mat, säger han.
Tidigare i veckan bjöd han in representanter för LRF och de lokala matproducenterna.
En av de som var med är grisproducenten Håkan Jonsson i Brantestad.
- Det är ett jättebra initiativ. Men jag tänker också att det finns ännu enklare sätt. Ett första steg vore att jobba kring temadagar med närproducerat, så skulle vi kunna börja leverera snabbt.

Kommunala kossor
I dag levererar Håkan Jonsson inget kött alls till Vimmerby kommun.
- Inte mer än korv som jag skänkt till friluftsdagar i Frödinge skola. Det är positivt att ambitionen finns från kommunens sida. I princip skulle kommunen kunna köpa in egna betesdjur, som jag slaktar, eller köpa kvigor i Fågelhem, som blir grytbitar.
-Det finns kommuner som har egna kossorför att få närproducerad mat till sina kök. Det kanske är att gå för långt. Men en distributionscentral kan bland annat köpa hela djur, säger Micael Glennfalk.
Vimmerby kommun ingår i en samverkansgrupp om inköp med Västervik, Oskarshamn, Mönsterås, Högsby och Hultsfred, som delar kostnaderna för ett inköpskontor.
Det är här Vimmerbys kommunalråd tagit initiativet till att utreda om det är möjligt att skapa förutsättningar för logistikcentraler i länet.
- I Vimmerby har vi initiativet och jag ser gärna att vi startar en distributionscentral här. Vi ligger centralt placerade och skulle kunna ta in råvaror från Kalmar, Kronobergs, Jönköpings och Östergötlands län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om