Kommunen sparar in på äggen

I sex år har 91-åriga Carin Brodin inlett varje dag med ett ägg till frukost. Nu är det slut med det. Efter kommunens sparbeting blir det bara ägg två gånger i veckan för de äldre på omsorgsboendet Vidala i Södra Vi. - Jag trodde att det var en skröna när de berättade det, säger Carin Brodin.

Inga mer ägg. Carin Brodin, Arne Florentz och Gunnar Larsson vill äta ägg till frukost även i fortsättningen. Men efter ett sparbeting från kommunen blir det bara ägg två dagar i veckan i stället för sju.

Inga mer ägg. Carin Brodin, Arne Florentz och Gunnar Larsson vill äta ägg till frukost även i fortsättningen. Men efter ett sparbeting från kommunen blir det bara ägg två dagar i veckan i stället för sju.

Foto:

Vimmerby2013-11-27 07:14


Kommunens kostavdelning behöver spara pengar. Då får de äldre på de olika omsorgsboendena nöja sig med ägg två dagar i veckan istället för sju. På Granen har indragningen av ägg redan genomförts och planen är att även de andra boendena ska följa efter.
Vidala i Södra Vi består av fyra avdelningar som för tillfället har 33 personer inackorderade. Personalen menar att nästan alla startar dagen med att äta ägg.
94-årige Gunnar Larsson, 91-årige Arne Florentz och 91-åriga Carin Brodin mumsar i sig varsitt ägg varje morgon.
- Det hör till frukosten och det är det bästa målet på hela dagen, säger Gunnar.
- Maten är en av få glädjeämnen som vi har och jag vill ha ägg. Du äter väl också ett ägg till frukost? säger Carin.
Ja. Två stycken.
- Du ser. Då får du också sluta med det nu då.
"Spark i ändan"
Carin Brodin hade svårt att tro sina öron när hon fick beskedet i går morse.
- Jag trodde att det var ett skämt, en skröna. Det känns löjligt och jag tycker inte om det här.
Arne Florentz är också upprörd.
- En spark i ändan skulle de ha. Och någon kunde gott ha kommit hit och berättat varför de gör så här. De måste väl dra in, men de ska inte ge sig på vår mat som vi betalar för.
Du vill ha kvar ett ägg till frukost?
- Ja, det ska vi ha. Om vi så ska värpa dem själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om