Kommunen stoppar alla investeringsbidrag

Kommunen stoppar alla investeringsbidrag till föreningarna de kommande två åren. Det gäller både lokalägande föreningar och ungdoms- och idrottsföreningar.

Vimmerby2009-11-12 07:34

- Det är den ekonomiska situationen som gör att vi måste hålla igen en period med de här stöden, säger Carl-Axel Centerstig, c, ordförande i kommunstyrelsen vars arbetsutskott nu ställer sig enigt bakom förslaget.
Sossarnas oppositionsledare, Jan Henriksson, är också för bidragsstoppet.
- Det är vi som drivit den frågan. Vi ifrågasatte stödet till en skyttehall i Tuna i våras och utifrån det har det här stoppet vuxit fram, säger han.
Stoppet innebär att den nuvarande policyn som i princip ger föreningarna ett kommunalt stöd på max 30 procent när de investerar i en ny anläggning, ny utrustning, en byggnad, en ombyggnad eller en ny tävlingsplan eller vad det kan vara, inte gäller alls under 2010 och 2011.
Carl-Axel Centerstig uppskattar att det är någonstans mellan 200 000 och 300 000 kronor som brukar betalas ut till föreningslivet varje år i den här formen av stöd.
- Det varierar kanske en del, men någonstans där är det. Men vi har inga särskilda pengar avsatta, det är här det brukar tas från de pengar som finns för oförutsedda behov, säger Carl-Axel Centerstig.
Men nu är det stopp. Inte en krona i investeringsbidrag under 2010 och 2011.
Finns det några konkreta ansökningar om bidrag som ännu inte är behandlade och som kommer att drabbas av det här stoppet?
- Inte vad jag känner till nu, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om