Kommunen strider för servicekontor

Vimmerby kommun kan komma att minska antalet kvotflyktingar - om staten driver igenom stängningen av Servicekontoret i Vimmerby. Frågan ska nu tas upp både med ansvarig minister och med landshövdingen i Kalmar län.

Vimmerby2012-12-13 07:56

- Landshövdingen har nyligen gått ut med ett förslag att länets kommuner ska samordna integrationsarbetet och där försäkringskassan ingår, samtidigt vill staten dra in kassans sista service i Vimmerby. Den ena statliga handen vet inte vad den andra gör, säger Micael Glennfalk, M.
Kommunens utredning visar att servicekontoret där pensionsmyndigheten, skatteverket och försäkringskassan ingår, haft 170 besökare i veckan i år. En nedläggning blir en betydlig försämring för medborgarna, särskilt för de äldre och för nyanlända flyktingar.
- Det är inte rimligt att tro att en flyktingfamilj som kom till Sverige med ett plan för bara någon dag sedan ska sätta sig på en buss och åka till Västervik för att bli folkbokförda. Det krävs att integrationsenheten i kommunen avsätter folk som följer med. Likaså vid kontakterna med försäkringskassan, som man avser att sköta via internet, de nyanlända behöver en hel del hjälp. I dag sköter servciekontoret sånt, nu risker det att föras över till kommunen, och vi undrar om staten är villig att ersätta det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om