- Det här är en tillfällig minskning, och beror helt och hållet på att vi under de två senaste åren tagit emot 102 personer och det är alltså betydligt fler än avtalet och det vill vi nu balansera, säger kommunalrådet Leif Larsson.
Vimmerby kommun har under flera år haft ett avtal med Integrationsverket och genom det förbundit sig att ta emot minst 40 flyktingar varje år.
Tillfälligt
Nu vill kommunen göra en tillfällig bantning av antalet i avtalet.
Från 40 till 25 personer under år 2005.
Kommunalrådet Leif Larsson betonar att det är en tillfällig minskning.
Bättre integration
- Vi har tagit emot drygt 100 personer på två år och vill nu intensifiera integrationen av dom människorna i kommunen, säger han.
Vad den intensifieringen innebär konkret, kan han inte svara på.
- Eftersom vi inte kommer att ta emot så många nya flyktingar under året kan vi jobba mer för de som redan kommit till kommunen, säger Leif Larsson.
Integrationsverket kommer nu att informeras om kommunens beslut att dra ned på antalet under ett år. Kommunstyrelsens arbetsutskott står enigt bakom beslutet.
Kommunen tar emot färre flyktingar
Vimmerby kommun kommer att ta emot färre flyktingar i år.Max 25 personer - trots att avtalet med Integrationsverket säger 40 flyktingar per år.
Givande möte mellan elever i SFI och kommunledningen med Leif Larsson, Gudrun Brunegård, Inge Schultz och Eva Berglund. Foto: Jimmy Karlsson
Foto:
Fakta
Varför finns det inte så många jobb i Vimmerby?
Vad har ni för planer för invandrarna inför framtiden?
Det är några av de frågor som eleverna på SFI, svenska för invandrare, vill ha svar på från politikerna i Vimmerby.
De ledande kommunpolitikerna bjöds in till en frågestund med ett 30-tal elever. Efter en kort presentation av den kommunpolitiska organisationen öppnade forumet upp för elevernas frågor.
Det visade sig finnas en hel del frågor av både praktisk som politisk karaktär.
Det handlade bland annat om studiernas upplägg och innehåll. Någon ville veta vad som styr hemspråksundervisningen, någon undrade vad utbildningar från hemländerna är värda i Sverige, och varför studietiderna inom SFI varierar mellan olika kommuner?
eleverna fick veta att det krävs minst fem elever och en kunnig lärare för att hemspråkundervisningen ska kunna bli av.
De fick också veta att studiedagarnas längd är så lika tiderna på arbetsmarknaden som möjligt just för att förbereda eleverna för arbetslivet.
En hel del av frågestund handlade som skatten. Varför den är hög och hur pengarna används.
- Nu betalar skatten era studier och ert uppehälle - om tio år när ni jobbar och betalar skatt går kanske en del av pengarna till mitt uppehälle, exemplifierade Leif Larsson.
Invandrarna hade också frågor som rör deras egen situation och behov som finns. Som tillexempel tillgången till en plats för religiösa sammankomster och en begravningsplats för muslimer. Något som helt saknas i Vimmerby kommun i dag.
- Det är frågor som vi inte tänkt på tidigare, svarade kommunledningen.
Det som finns för muslimernas dagliga böner är ett bönerum. Men det används också till många andra aktiviteter av andra än muslimerna, och det är ibland svårt att förena med den helighet som ett sånt rum ska stå för.
När det gäller begravningsplats hänvisar kommunen i första hand till Svenska kyrkan som har ansvar för att ordna begravningsplatser också för andra än kristna.
Både politiker och invandrare anser att det möte som skedde mellan kommunledningen och de invandrande kommuninvånarna är viktigt och det kommer att bli fler möten av det här slaget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!