Kommunen vill att omsorgspersonal flyttar semestern

Precis som förra året erbjuder kommunen tillsvidareanställda att mot ersättning senarelägga sin semester.

"Rent volymmässigt har vi egentligen lika många ansökningar som vi har haft de senaste tio åren men däremot är andelen med rätt kompetens mindre", säger Robert Lindström, verksamhetschef för bemanningsenheten på socialförvaltningen.

"Rent volymmässigt har vi egentligen lika många ansökningar som vi har haft de senaste tio åren men däremot är andelen med rätt kompetens mindre", säger Robert Lindström, verksamhetschef för bemanningsenheten på socialförvaltningen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2022-05-18 05:30

Vimmerby kommun erbjuder tillsvidareanställd omsorgspersonal inom socialförvaltningen att avstå semester mot en extra ersättning om 6000 kronor per flyttad vecka. 

– Vi har ett bekymmersamt läge vad gäller att rekrytera medarbetare till semesterperioderna. Finns det då medarbetare som frivilligt känner att de kan förskjuta sina semestrar kommer det att hjälpa till, Robert Lindström, verksamhetschef för bemanningsenheten på socialförvaltningen.

Upplägget är identiskt med det man använde sig av förra året, med skillnaden att man räknat upp summan från tidigare 5000 kronor.

– I det här fallet har jag tittat på samtliga kommunerna i Kalmar län och de avtal som hanterar avvikelser under semesterperioderna. De håller sig på liknande nivåer, säger Robert Lindström.

Praktiskt fungerar det så att anställda får 6000 kronor före skatt för varje semestervecka som flyttas från och med vecka 25 och fram till vecka 33. Semestern får de istället ta ut mellan september och december.

– Samtidigt ska det matchas mot behovet. Rent tekniskt skulle man kunna flytta alla sina veckor och kompenseras för alla, säger bemanningschefen. 

Senast på torsdag ska medarbetarna ha lämnat in eventuella önskemål om att flytta veckorna och först på måndag, säger Robert Lindström, kommer han att ha hela bilden av hur många som nappar på betet.

– Jag vågar inte svara på hur utfallet blir än. Det är svårt att spekulera i, säger han.

Hur stora är bemanningsproblemen? 

– En del av problemet är att av dem vi har rekryterat finns de som kontinuerligt hoppar av. Det går två steg framåt och ett tillbaka hela tiden, här och nu har vi behov av någonstans mellan 25 och 27 medarbetare. Av dem ska ett större antal ha tillgång till körtkort, bland annat, för att kunna vara anställningsbara. 

Det är ingen hemlighet att behoven har ökat samtidigt som tillgången på medarbetare minskat, säger bemanningschefen.

– Rent volymmässig har vi egentligen lika många ansökningar som vi har haft de senaste tio åren men däremot är andelen med rätt kompetens mindre, säger Robert Lindström.

Vad händer om ni inte lyckas rekrytera alla som behövs? 

– Det sista steget blir att inte kunna tillmötesgå de ordinarie medarbetarnas önskemål om semester, men det är något som vi definitivt vill undvika och det är därför vi gör en sådan här åtgärd nu. Vi har inget att välja på eftersom det arbetet vi gör måste utföras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!