Kommunens besked om träffpunkterna för äldre

Restriktioner hävs och alltmer av samhället öppnas igen. I Vimmerby kommun väntar socialförvaltningen fortfarande med att öppna upp träffpunkterna för de äldre.

Många äldre hardrabbats av isoleringen under pandemin när besök och aktiviteter varit uteslutet. Det finns ännu inga planer att öppna de vanliga träffpunkterna i Vimmerby kommun.

Många äldre hardrabbats av isoleringen under pandemin när besök och aktiviteter varit uteslutet. Det finns ännu inga planer att öppna de vanliga träffpunkterna i Vimmerby kommun.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Vimmerby2021-09-15 13:44

– Vi känner att det fortfarande finns en hög risk för smitta även om man är vaccinerad. Därför är det inte aktuellt att öppna för verksamheten på de vanliga träffpunkterna, under tiden försöker vi att arbeta mot isolering på andra sätt, säger Michaela Lind, som är enhetschef med ansvar för aktivitetssamordningen inom äldreomsorgen.

De åtta ordinarie träffpunkterna i för äldre i Vimmerby kommun har varit stängda sen pandemin bröt ut för ungefär ett och ett halvt år sen. Det ser de också ut att förblir än så länge.

– Det finns ingen plan i dag för när vi kan öppna dem igen. Vi försöker att jobba i mindre grupper, exempelvis besöker aktivitetssamordnarna enhet för enhet på ett boende och gör något tillsammans med de på enheten, som ju ändå bor tillsammans.

– Vi har också haft en del musikunderhållning utomhus, det är okej att de flyttar in nu, men det är också för små grupper åt gången och med krav på avstånd eller munskydd. Att vi skulle öppna för aktivitetsträffar med 20-25 besökare är inte aktuellt, säger Michaela Lind.

Även för de äldre som bor ute i samhället har man en uppsökande verksamhet för att identifiera och motverka isolering till följd av restriktioner och pandemin.

– Vår anhörigstödjare tar telefonkontakt med var och en och stämmer av hur de har det, en del har kanske sitt kontaktnät medan andra har det svårt då kan man få ett besök eller att man själv kan ringa till tillbaka när ensamheten frestar på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!