Solen skiner när parkarbetare Peter Lingeteg står med en gul vattenslang i handen och fyller på de tre blomlådorna som står på Drottninggatan utanför Vimmerby kyrka. Totalt berättar han att det finns 65 blomlådor och 28 blombollar i Vimmerby, alla vill ha 25 liter vardera per tillfälle.
– Nu vattnar vi två gånger i veckan eftersom det är varmt, berättar han.
Den här veckan är det knappt fem kubikmeter vatten som behövs för att nöja de cirka 5 000 plantorna i arrangemangen. En kyligare vecka halveras den siffran men även under de regnigaste veckorna behöver blommorna påfyllning.
– Ibland blir man idiotförklarad för att man står och vattnar när det regnar. Men blombollarna är inplastade så där kommer det inte in något regn och på grund av blomlådornas utformning är det inte mycket vatten som rinner ner i dom heller.
I flera av länets kommuner har det under sommaren rådigt bevattningsförbud. Vimmerby har hittills i klarat sig utan men samtidigt har innevånarna uppmanats att inte slösa. Enligt Peter Lingeteg ska blomvattningen inte påverka mängden dricksvattnen.
– Nu tar vi inte dricksvatten utan kommunen har tillstånd att ta vatten från Stångån eftersom Arla släpper ut kondensvatten där, och vi tar inte upp mer än de släpper ut.
–Det var ett tillstånd som vi fick 2018 då det var så himla varmt och bevattningsförbud, tillägger driftchef Tomas Larsson.
– Vi skulle i dagsläget kunna nyttja dricksvatten men eftersom att det är en process att skapa det så undviker vi att göra det.