Kommunens chock efter nya läraravtalet

"Vi var inte beredda på det här", säger skolchef Ola Karlsson om det nya avtalet som ska förbättra lärarnas villkor.

Förvaltningschefen Ola Karlsson var inte beredd på ett nytt avtal innan hösten.

Förvaltningschefen Ola Karlsson var inte beredd på ett nytt avtal innan hösten.

Foto: Kristina Westling

Vimmerby2021-04-13 06:00

Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund och Sveriges kommuner och regioner har slutit ett nytt avtal – Skolavtal-21– vilket syftar till att få arbetsuppgifter och arbetstid i balans för Sveriges lärare. 

Det blir många positiva nyheter för kommunens lärare, men för Barn- och utbildningsförvaltningen kom beskedet om det nya avtalet som lite av en chock.

– Vi var inte beredda på det här. Alla indikationer vi fått har visat på att avtalet kommer bli klart någon gång under hösten, säger skolchef Ola Karlsson.

Det nya avtalet gäller samtliga lärare i kommunal grundskola från och med 1 april 2021 till och med 31 mars 2024. Mindre chockad är Lärarförbundets ordförande Marie Karlsson.

– Det finns många likheter med förra avtalet HÖK18 men en skillnad är att det nu finns med lite fler ska och det blir mer tvingande för arbetsgivaren.

Redan den 31 mars 2022 ska en konkret plan på förbättringsinsatser gällande arbetstid, arbetsmiljö, arbetsorganisation och lönebildning ha tagits fram, men det är extra bråttom med det som ska bli klart redan nu i april.

– Just nu ska vi titta på om vi kommer klara av tidsgränserna för lönerevisionen. Det andra har jag inte hunnit sätta mig in ännu, säger Ola Karlsson.

Lönebildning är en viktig del av avtalet där man har valt att inte sätta någon procentsats för lönerevisionen. Man har också valt att ge alla fackliga medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund – som den 1 april var anställda och månadsavlönade– ett engångsbelopp om 2000 kronor.

– Man har sett att lönerna stiger snabbare utan en procentsats. Engångsbeloppet är proportionerligt med din anställningsgrad däremot påverkar inte varken sjukfrånvaro eller föräldraledighet, säger Marie Karlsson.

En annan viktig del av avtalet gäller fortlöpande kompetensutvecklingsinsatser. Ett arbete som är igång – iallafall på pappret.

– Arbetet med att kartlägga behörigheter och skapa förutsättningar för vidareutbildning pausades i och med Corona våren 2020, då vi blev tillsagda att inte ha möten där man träffas i grupp, säger Ola Karlsson.

Så lärarna har kunnat undervisa digitalt i ett års tid men ni kunde inte hålla digitala möten i våras?

– Mycket tid har gått till annat i och med situationen som varit men nu är vi duktigare på digitala medier så nu får vi börja titta över det och kicka igång arbetet igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!