"Mycket pekar åt fel håll i kommunens ekonomi"

Så här i valtider talar de flesta partier om att "få ordning i ekonomin". Trots länets högsta kommunalskatt och ett rekordstort överskott i fjol tycks pengarna inte riktigt räcka till. Vimmerby Tidning träffade ekonomichef Roger Sjögren för att få en rent ekonomisk bild av läget.

"Tuffare tider väntar för den kommunala ekonomin." Roger Sjögren pekar på flera faktorer som nu pekar åt fel håll. Samtidigt som kommunen står inför nya stora investeringbehov ibland annat en ny skola.

"Tuffare tider väntar för den kommunala ekonomin." Roger Sjögren pekar på flera faktorer som nu pekar åt fel håll. Samtidigt som kommunen står inför nya stora investeringbehov ibland annat en ny skola.

Foto: Jimmy Karlsson / TT-Bild

Vimmerby2022-08-29 06:00
undefined
Roger Sjögren är ekonomichef i Vimmerby kommun.

Några exempel där pengarna in räckt åt för att täcka behoven är inom äldreomsorgen, asfaltera trasiga gator under flera år eller till arbetsskor för personalen i omsorgen. Samtidigt landade överskottet på 63 miljoner kronor i fjol. Roger Sjögren ger en lägesbild. 

– I grunden är kommunens ekonomi stabil med bra soliditet och en resultatreserv på drygt 53 miljoner som vi samlat in genom goda resultat i flera år. Nu går många parametrar åt helt fel håll och det blir tuffare tider. Då kan reserven snabbt ätas upp, säger han. 

Hur ser låneskulden och räntekostnaden ut?

– Vi har totalt 1,6 miljarder i lån med bolagen, drygt 500 av det är kommunens. Det är hyfsat enligt Kommuninvest som vi lånar det mesta av och skuldtaket Vimmerby slog i för ett antal år sen är inget vi riskerar nu och Kommuninvest använder inte det längre utan ser till hela ekonomin, säger han.

Kommunens räntekostnader befaras öka med uppemot 20 miljoner om året och inbetalningar till pensionssystemen ökar med totalt 17 miljoner nästa år. 

– De goda åren på börsen har räddat kommunens ekonomi under flera år. Jag kan inte se något finansiellt överskott de närmaste åren, säger Roger Sjögren.

Kommunen har inte amorterat de senaste åren, men från och med nu betalas åtta miljoner in per år. Det är hälften av skattehöjningen på 50 öre från 2016 som oavkortat skulle gå till amortering.

undefined
Det blir tuffare tider för kommunen ekonomiskt. Mer pengar behöver tas direkt av skattebetalarnas pengar till räntor och pensionsinbetalningar när överskotten från finanssidan uteblir efter de goda börsåren och det extremt låga ränteläget som varit.

Hur mycket påverkar gamla omdebatterade satsningar som till exempel Krönsmon?

– Inte i nån större omfattning, räntan har varit extremt låg sen dess och en del har betalas av. Bekymret är att vi står inför nya stora investeringar samtidigt som räntor stiger och börsen går ner.

Det handlar om en ny förskola och nytt äldreboende som är på gång att byggas och en ny högstadieskola som planera samtidigt som AL-skolan och Vimar ska renoveras.

– Det är en av de stora utmaningarna, barn- och utbildningsnämnden varslar redan för svårt att klara sina kostnader, så här gäller det att hitta rätt lösningar för att ha råd, säger han.

Höjd skatt ser han inte som något alternativ.

– Den höga skatten är bekymrande, jag har uppmuntrat majoriteten att försöka sänka med kanske tio öre i taget, men när mycket nu pekar åt fel håll, blir det för tufft.

undefined
Här är verksamheterna som kostar mer än snittet för övriga kommuner i landet. Det är bara fritids som ligger under. "Bilden är inte helt rättvis eftersom den omfattar snittet för alla landets kommuner. Mer rättvist vore att bara jämföra med liknande kommuner" säger Roger Sjögren.

Roger Sjögren pekar på att flera verksamheter inom både socialförvaltingen och barn- och utbildningsförvaltningen kostar mer i Vimmerby än i andra kommuner.

– Vi har den penningpåse vi har och utan de intäkter börsen och ränteläget tidigare gett måste nu alla kostnader tas från inkomster från skatter och statsbidrag, och hur det blir med de höga statsbidragen från pandemin är ovisst, säger han.

Vilka möjligheter står då tillbuds för politikerna?

– Som ekonom ser jag det svårt att spara i verksamheterna, utan jag tror man behöver ta bort något man inte måste ha enligt lagkrav.  Det kan vara nån skola eller några kök. Kommunen har överlag mycket lokalytor. Plenisalen är nog den dyraste lokalen vi har sett till hur lite den används. Efter pandemin arbetar fler oftare hemifrån, behövs då lika många och stora kontor? 

– Jag tror också att digitala lösningar inom olika delar är en väg för att minska kostnader framåt, exemplifierar Roger Sjögren.

Det är de frågorna politikerna har att brottas med när de ska få ordning i ekonomin och uppfylla andra vallöften också.

Kommunalskatt 2022

Vimmerby: 22,36 kronor.

Oskarshamn: 22,35.

Nybro: 22,33.

Högsby: 22,21.

Mönsterås: 22,21.

Mörbylånga: 22,21.

Emmaboda: 21,96.

Hultsfred: 21,91.

Kalmar: 21,86.

Borgholm: 21,58.

Torsås: 21,43.

Västervik: 21,16. 

Region Kalmar: 11,86 kronor.

Utöver skatten till kommun och region betalar alla också en begravningsavgift på 26 öre på varje intjänad hundralapp. För en Vimmerbybo innebär den totala skatten och begravningsavgiften 34,48 kronor på varje hundring.

(Källa SCB och Svenska kyrkan)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!